Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ/μεγαβατώρα πρότεινε υπό προϋποθέσεις η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Στόχος της πρότασης είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων του ενεργειακού «στραγγαλισμού» από τη Ρωσία και κατά συνέπεια η αποτροπή μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν προτείνει την ενεργοποίηση του πλαφόν μόνο υπό προϋποθέσεις: εφόσον τα προθεσμιακά συμβόλαια στον δείκτη TTF ξεπερνούν το ποσό αυτό επί δύο εβδομάδες και εάν οι τιμές του LNG ξεπερνούν τα 58 ευρώ επί δέκα συναπτές συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλαφόν τέθηκε πολύ υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου πέριξ των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπου έχει διολισθήσει το τελευταίο διάστημα μετά τα υψηλά του καλοκαιριού.

Η πρόταση θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί επιτυχία, δεδομένων των σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων πιέσεων που άσκησαν ορισμένες χώρες,  » Διαβάστε Περισσότερα στο Tilegrafimanews.gr

Τελευταία Επεξεργασία: