ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : Νηστίσιμα – ΣΥΝΤΑΓΕΣ -Ομελέτες με πατάτες και μανιτάρια , κρεμμυδάκια και σκόρδο

: Νηστίσιμα – – Ομελέτες με πατάτες και μανιτάρια , κρεμμυδάκια και σκόρδο-Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, συνταγές με πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή, με νηστίσιμες και μη συνταγές χωρίς λιπαρά. Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία, λέει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, πατήρ Μωυσής.

 –Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει. Ακόμα και στις γιορτές, όπως το Πάσχα, δεν τρώμε κρέας. Τρώμε ψάρι. Και βέβαια καταναλώνουμε συχνά λαχανικά και φρούτα, πολλά από τα οποία τα παράγουμε οι ίδιοι», τονίζει ο μοναχός Μωυσής. Όπως προσθέτει, όμως, είναι σημαντικό ότι οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και από τα νηστίσιμα προϊόντα δεν τρώμε πολύ. Κι αυτό διότι γενικά οι μοναχοί ζουν με τα απλά, τα απαραίτητα, τα λιτά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο τον χρόνο, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και τρώμε αλάδωτα τα γεύματα.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Η κουζίνα στο Άγιο Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ότι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές Αγιορείτικες Συνταγές , νηστίσιμες και αρτήσιμες. Καλή σας όρεξη….

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : Νηστίσιμα – ΣΥΝΤΑΓΕΣ -Ομελέτες με πατάτες και μανιτάρια , κρεμμυδάκια και σκόρδο

Ομελέτα με Πατάτες και Μανιτάρια
Υλικά:
3 μανιτάρια ψιλοκομμένα
3 μεγάλες πατάτες
3 αυγά
3 κρεμμύδια
½ πράσο
Αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει και σοτάρουμε τις πατάτες ανακατεύοντας πολύ καλά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τηγανίζουμε για δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Mε τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

ΟΜΕΛΕΤΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΚΟΡΔΑ Ή ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : Νηστίσιμα – ΣΥΝΤΑΓΕΣ -Ομελέτες με πατάτες και μανιτάρια , κρεμμυδάκια και σκόρδο

Ομελέττα με Φρέσκα Σκόρδα ή Κρεμμυδάκια
Υλικά:
2-3 αυγά
6-7 σκόρδα ή κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα ή τα κρεμμυδάκια. Βάζουμε σε ένα τηγάνι ένα φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε τα σκόρδα ή κρεμμύδια. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι, μπόλικο πιπέρι και τα αυγά. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ροδίσει.

Φανουρόπιτα – Δύο συνταγές για την πίτα του Αγίου Φανουρίου

Συνταγές: Τηγανιά στο φούρνο

 

Τελευταία Επεξεργασία: