Άγιος Ιγνάτιος Brianchaninov: Κάθε αμαρτία που δεν εξαλείφεται με τη μετάνοια, αφήνει τη βλαπτική σφραγίδα της στη συνείδηση

ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι η αίσθηση του πνεύματος του ανθρώπου, αίσθηση λεπτή και φωτεινή, που ξεχωρίζει το καλό από το κακό.

Η αίσθηση αυτή ξεχωρίζει το καλό από το κακό πιο καθαρά απ’ όσο ο νούς. Πιο δύσκολο είναι να παραπλανήσει κανείς τη συνείδηση παρά τον νού. Και τον πλανεμένο νού, που τον υποστηρίζει το φιλάμαρτο θέλημα, για πολύν καιρό τον αντιμάχεται η συνείδηση.

Η συνείδηση είναι ο φυσικός νόμος(1). Η συνείδηση χειραγωγούσε τον άνθρωπο πριν του δοθεί ο γραπτός νόμος. Η μεταπτωτική ανθρωπότητα βαθμιαία οικειώθηκε έναν λαθεμένο τρόπο σκέψεως για τον Θεό, το καλό και το κακό. Η λαθεμένη σκέψη επηρέασε, φυσικά, και τη συνείδηση. Έτσι, ο γραπτός νόμος αποτέλεσε αναγκαιότητα για τη χειραγώγηση του ανθρώπου στην αληθινή θεογνωσία και τη θεοφιλή διαγωγή.

Η διδασκαλία του Χριστού, επισφραγισμένη με το άγιο Βάπτισμα, θεραπεύει τη συνείδηση από την κακή προδιάθεση (2) με την οποία τη δηλητηρίασε η αμαρτία.

 » Διαβάστε Περισσότερα στο Vimaorthodoxias.gr

Τελευταία Επεξεργασία: