Αγροτικό δελτίο 06/11/2020: Πληρωμή για εξισωτική ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

Αγροτικό δελτίο 06/11/2020: Πληρωμή για εξισωτική ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις – Η αλλαγή προεδρίας δημιουργεί αναβρασμό

Σχεδόν 5 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός από 26/10/2020 έως τις 30/10/2020 κατέβαλε σε 16.922 δικαιούχους το ποσό των 4.927.813,96 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν μεταξύ άλλων την εξισωτική και τη βιολογική καλλιέργεια.

Δείτε τα ποσά, στους πίνακες που ακολουθούν.

Αγροτικό δελτίο ειδήσεων 05/11/2020 : ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές, ΕΛΓΑ αποζημιώσεις – Πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις για τον Ιανό

Καταβλήθηκαν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, σε μικρότερο χρονικό διάστημα του ενός μηνός από την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζημίας, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικαιούχοι αγρότες είναι 6.743 και οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι είναι 169.

Οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α (www.elga.gr) για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους τηλεπισκόπησης, με δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες γεωχωρικές επισημάνσεις των πληγεισών περιοχών, μεθόδους που πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού είναι να αποτελέσουν βασικά εργαλεία του στο άμεσο μέλλον, καθώς και με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και γενναίας χρηματοδότησης, καθίσταται εφικτή η εκταμίευση άμεσα ενός σημαντικού ποσού για την στήριξη των παραγωγών.

Ο ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει τον Κανονισμό Ασφάλισης, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, αλλά υπολογίζει την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20%, όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν.

Η πληρωμή προκαταβολών ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φυτική καλλιέργεια ως εξής ανά στρέμμα: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου καταβάλλονται 1.400.000€.

Η πληρωμή των παραπάνω προκαταβολών είναι το πρώτο βήμα. Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020.

Η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛ.Γ.Α., ως προς τις αποζημιώσεις των ζημιών του «ΙΑΝΟΥ» θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, με στόχο την ολοκλήρωση των πορισμάτων και της επεξεργασίας τους από τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός τετραμήνου και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021.

Αγροτικό δελτίο 06/11/2020: Πληρωμή για εξισωτική ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις – Ηλεκτρισμένο το κλίμα στον οργανισμό πληρωμών

Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει επίσημα τον αντικαταστάτη του Δρ. Γρηγόρη Βάρρα, αλλά ο επίσημα δεν έχει αναλάβει ακόμα.

Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα στον οργανισμό των πληρωμών μετά την αλλαγή προεδρίας, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ. Καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Δομοκού αναφέρουν ότι στα χαρτιά παραμένει ακόμα πρόεδρος του οργανισμού ο Δρ. Γρ. Βάρρας, ενώ ο Θεοφάνης Παπάς, καλείται να ενημερωθεί για τα του οργανισμού και σύντομα να αναλάβει δράση, δεδομένου ότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές και οι… πληρωμές δεν υπάρχει περιθώριο να καθυστερήσουν. Μια από τις βασικές εκκρεμότητες, λένε στον ΑγροΤύπο, καλά γνωρίζοντες το ΟΣΔΕ, είναι οι προθεσμίες για την ανανέωση των μητρώων στα αιγοπρόβατα και τους χοίρους, που τρέχουν από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, όμως με τα δεδομένα της ολικής καραντίνας και των περιορισμών των μετακινήσεων σε όλους τους τομείς, θεωρείται βέβαιο, ότι δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν εντός της προθεσμίας, καθώς πλέον πρέπει οι παραγωγοί να κλείνουν ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες (αν αυτές παραμένουν ανοιχτές), για να πάρουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επίσης το ΥπΑΑΤ σκοπεύει να ανοίξει στο άμεσο σχετικά μέλλον τις πλατφόρμες για την ενίσχυση της λαδολιάς (126 εκατ. ευρώ) και της Καλαμών – κηπευτικών (πακέτο 37,9 εκατ. ευρώ). Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί καταρχήν να πιστοποιούν ότι είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες (απαιτείται για το πακέτο της λαδολιάς), πηγαίνοντας σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, για να λάβουν τα απαιτούμενα χαρτιά, αλλά και στις πύλες μαζικά για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις. Με την ολική καραντίνα όλα δυσκολεύουν και πλέον θεωρείται δύσκολο να πιαστούν οι στόχοι με τις προθεσμίες.

Ταυτόχρονα απαιτείται μια μεγάλη σε φόρτο δουλειά από τον οργανισμό για να πληρωθεί η β’ δόση της ενιαίας 2020, ενώ μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με τις διοικητικές πράξεις των παραγωγών, αφού τώρα το σύστημα είναι ανοιχτό, αλλά με την καραντίνα και τις πύλες με λιγότερους υπαλλήλους (θεωρείται βέβαιο πως θα πάνε σε αναστολή συμβάσεων), όλα δυσκολεύουν. Τέλος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε στα σκαριά κι άλλους ελέγχους για πολλά προγράμματα, που όλοι αναρωτιούνται αν με την ολική καραντίνα θα γίνουν στην ώρα.

Αίτηση online για επίδομα παιδιού Α21 στο opeka. gr και idika.gr – 400 ευρώ επίδομα ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ επιδόματα για μακροχρόνια ανέργους – ΑΣΕΠ προκηρύξεις: Αιτήσεις – ΟΔΗΓΟΣ

Gsis.gr -taxisnet: Τέλη κυκλοφορίας 2021, ΕΝΦΙΑ 2020: Πληρωμή και ποσά

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr

Τελευταία Επεξεργασία: