Αναδρομικά: Η επιστροφή των χρημάτων και τα δώρα

: «Παράθυρο» για αναδρομικά και στα Δώρα έως και το 2018 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, η μάχη για τα Δώρα στις συντάξεις δεν έχει χαθεί καθώς το ΣτΕ ναι μεν έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό , αλλά στη φράση που δικαιολογεί τον επανυπολογισμό αναφέρει ότι στηρίζεται «στο ύψος των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014 με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές».

Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εγείρει θέμα αξιώσεων για επιστροφές Δώρων, καθώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ύψος των μηνιαίων συντάξεων του 2014, βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο επανυπολογισμός. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι η κατάργησή τους κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015. Το γεγονός ότι στην απόφαση του 2019 δεν γίνεται αναφορά στα Δώρα κατά τη διενέργεια του επανυπολογισμού, και κυρίως το ότι αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των περικοπών, σημαίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι το θέμα αναδρομικών για τα Δώρα από το 2015 ως και το 2018 είναι ανοιχτό.

Το ζήτημα των αναδρομικών για την κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη «ρίξει» τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για τα αναδρομικά που έρχονται. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος» επισήμανε ότι «όλοι οι οποίοι με βάση την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά θα ικανοποιηθούν πλήρως, πάντα υπό την αίρεση της εθνικής οικονομίας. Το πόσοι και πόσα θα τα δούμε στην τελική απόφαση, το πότε θα καθοριστεί από το τελικό ποσό». «Μπορεί να προκύψουν και αναδρομικά που δεν ξέρουμε ακόμα. Υπάρχει μια περιοχή που θέλουμε να διευκρινιστεί περισσότερο στην τελική απόφαση του ΣτΕ» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι πολιτική θέση μας να ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, μιλώντας την Δευτέρα (07/10) στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Real FM» και «Αlpha Radio» για τα αναδρομικά, είπε ότι «είναι πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο ζήτημα των αναδρομικών». Τόνισε ακόμη ότι θα καταβληθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα. Για το ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για τα αναδρομικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη». Σχετικά με τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών, σημείωσε πως θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τελική εκτίμηση του κόστους.

Αποπληρωμή σε δόσεις

Τα 3,7 δισ. ευρώ αγγίζει το κόστος των για ένα 10μηνο και, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΤΕΑΕΠ, επιμερίζεται:

Σε 1,75 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 στις κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.000 ευρώ (είτε από μία σύνταξη είτε και από άθροισμα συντάξεων).
Σε 350 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των ίδιων μειώσεων (ν. 4051 και 4093) στις επικουρικές συντάξεις που ήταν πάνω από 200 ευρώ το 2012.
Σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ αν επιστραφούν και τα Δώρα ενός 10μήνου.

Παράδειγμα

Με 60 δόσεις, συνταξιούχος που δικαιούται για το 10μηνο Ιουλίου 2015 – Απριλίου 2016 αναδρομικά 5.500 ευρώ από παράνομες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και Δώρα, θα έχει επιστροφή 92 ευρώ το μήνα, με 48 δόσεις θα παίρνει 115 ευρώ κάθε μήνα, ενώ, αν οι δόσεις είναι 36, θα έχει επιστροφή 153 ευρώ το μήνα.