Απόκριες: Εθιμα και καρναβάλια στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Έχει διαφορά το Καρναβάλι από τις Απόκριες; Πότε και πώς ξεκίνησε το ιστορικό καρναβάλι της Πάτρας; Ποια τα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας; Με αφορμή τους μεγάλους εορτασμούς αυτού του Σαββατοκύριακου ρίχνουμε μια ματιά στα καρναβαλικά έθιμα της χώρας.

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή και ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου.

Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η δεύτερη Κυριακή της περιόδου αυτής, κατά την οποία καταναλώνεται παραδοσιακά κρέας, ενώ η επόμενη εβδομάδα ονομάζεται εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου καθώς παραδοσιακά καταναλώνονται γαλακτοκομικά ως ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της κρεοφαγίας και της νηστείας.

Όλα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά για να κατανοηθεί η προέλευση της λέξης «αποκριά», αλλά και η ταυτόσημη σχέση της με το «καρναβάλι», καθώς αυτό προέρχεται εκ του λατινικού “Carneval, Carnevale” από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει.

Το έθιμο του μασκαρέματος από την άλλη έχει παραμείνει από τις αρχαιοελληνικές Διονυσιακές γιορτές,  » Διαβάστε Περισσότερα στο Tilegrafimanews.gr

Τελευταία Επεξεργασία: