Αθλητικά: Τι ισχύει με το VAR

: Ο Ολυμπιακός νίκησε δύσκολα 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» χάρη σε γκολ του Ελ Αραμπί με εκτέλεση πέναλτι στο 7′, αλλά το παιχνίδι επισκιάστηκε από την φάση του 80′, όπου οι Αρκάδες ζήτησαν πέναλτι σε τράβηγμα του Μπαράλες από τον Ελ Αραμπί, που αν και το κοντινό ριπλέι έδειξε πως έπρεπε να υποδειχθεί η εσχάτη των ποινών, ο διαιτητής Κουμπαράκης δεν το έδωσε, αν και τσέκαρε το VAR.

Τι ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο για την συγκεκριμένη περίπτωση; Το Sport24.gr παρουσιάζει τι ισχύει στην περίπτωση του φαληρικού γηπέδου. Εν ολίγοις, πώς έφτασε ο Κουμπαράκης να συμβουλευτεί το Video Assistant Referee μετά την στιχομυθία με τον διαιτητή VAR της αναμέτρησης, τον κ. Τζοβάρα.

Κατ’ αρχάς, ο διαιτητής επιλέγει τις κάμερες που θα δείξει στον διαιτητή της αναμέτρησης και με βάση αυτές θα πάρει την τελική απόφαση. Προσοχή, ακόμα και αν διαφωνεί ο ρέφερι του αγώνα με τον VAR, ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντα στον διαιτητή, αυτός έχει το τελικό πρόσταγμα.

Για να διακόψει ο VAR, θα πρέπει να διαφωνεί με την απόφαση του διαιτητή, αλλιώς δεν διακόπτει τον αγώνα. Όπως στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Λαμία, όπου ο διαιτητής συμβουλευτήκε το VAR και άλλαξε την απόφασή του, υποδεικνύοντας την εσχάτη των ποινών στο χέρι του Πλιάτσικα. Ο VAR διακόπτει μόνο όταν διαφωνεί με τον διαιτητή και του λέει «ίσως έχεις κάνει λάθος, πήγαινε να το δεις». Αλλιώς, δεν υπάρχει διακοπή. Τότε πάει ο διαιτητής να το δει στο video, μόνο δηλαδή στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους.

Ο διαιτητής το βλέπει και αποφασίζει αν θα δεχτεί την απόφαση του VAR ή θα κρατήσει την δική του. Στη Λαμία, ο διαιτητής Σκουλάς δέχτηκε την απόφαση του VAR και άλλαξε την απόφασή του. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» κράτησε τη δική του. Το πρωτόκολλο λέει ότι για να πάει να το δει ο Κουμπαράκης, σημαίνει ότι ο VAR του έχει πει ότι είναι πιθανό να έχει κάνει λάθος.

Συνεπώς, ο VAR έχει δώσει πέναλτι και του «σερβίρει» τα τέσσερα καλύτερα πλάνα. Ο διαιτητής VAR αποφασίζει τα τέσσερα πλάνα που θα δείξει στον διαιτητή του αγώνα και είναι αυτά που δείχνουν την παράβαση που ο ίδιος υπέδειξε, αλλά η τελική απόφαση είναι πάντα του ρέφερι της αναμέτρησης.

Το ερώτημα είναι ένα στην περίπτωση του Ολυμπιακός – Αστέρας: Είδε ο διαιτητής το σωστό ριπλέι που παρακολουθήσαμε στην κανονική μετάδοση του αγώνα και δείχνει το τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες; Στα πλάνα τα οποία παρακολουθήσαμε τον διαιτητή Κουμπαράκη να ελέγχει τη φάση στο μόνιτορ, δεν είδαμε να υπάρχει το συγκεκριμένο ξεκάθαρο ριπλέι, το οποίο δείχνει το τράβηγμα του Αργεντινού επιθετικού. Στην περίπτωση αυτή, δεν έχουν δοθεί τα κατάλληλα πλάνα για να πάρει τη σωστή απόφαση.