Χαμηλού Κόστους Θεραπεία των Κιρσών: Γιατί πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί;

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε μια θεραπεία των κιρσών με χαμηλό κόστος;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φλέβες αποτελούν σημαντικό μέρος του κυκλοφορικού συστήματος ενός ανθρώπου. Η θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που δε θα πρέπει να αμελήσουμε. Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία, πολλές φορές, η ποιότητα έρχεται σε δεύτερη σειρά προτεραιότητας σε σχέση με την ανάγκη για οικονομία. Όμως, η φλεβική νόσος έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών εάν δεν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα θεραπευτική προσέγγιση από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό.

 

Γιατί η ορθή θεραπεία των κιρσών είναι απαραίτητη;

Οι κιρσοί σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, οι κιρσοί προξενούν κάψιμο, κόπωση, πόνο, φαγούρα και κράμπες. Επιπλέον, οι κιρσοί μπορούν να συνδεθούν με αλλαγή στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος μιας και αυξάνουν ιδιαίτερα τη φλεβική πίεση στο εσωτερικό των φλεβών και το αίμα κινείται με ταχύτητα μικρότερη από το φυσιολογικό. Συνήθως συνδέονται με μία φλέβα από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες του ποδιού, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια. Η θεραπεία των κιρσών αποτρέπει τη δημιουργία ή την εξάπλωση των δερματικών βλαβών και των φλεβικών ελκών και μας προφυλάσσει από τον κίνδυνο φλεβικών θρομβώσεων.

 

Ποιες  είναι οι επιπτώσεις από τη μη ορθή θεραπεία των κιρσών;

Πολλοί ιατροί που πραγματοποιούν θεραπείες αντιμετώπισης των κιρσών δεν κατέχουν την ιδιότητα του Αγγειοχειρουργού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση στην ανατομία και την παθολογία των φλεβικών παθήσεων, καθώς και στις σύγχρονες ενδοαυλικές μεθόδους θεραπείας των κιρσών.  Για παράδειγμα, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν απλώς την τεχνική της σκληροθεραπείας με αφρό, ή οποία είναι βασική επιλογή για τη θεραπεία ευρυαγγειών και υποτροπών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα κλινικά αποτελέσματα στη θεραπεία των κιρσών με σκληροθεραπεία υπολείπονται σε σχέση με τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές τεχνικές αντιμετώπισης των κιρσών. Μάλιστα, στη σκληροθεραπεία δεν είναι σπάνιες ορισμένες ανεπιθύμητες επιπλοκές όπως η αλλεργική αντίδραση, η νέκρωση δέρματος λόγω καταστροφής των κυττάρων του, η ακραία σκλήρυνση, η θρόμβωση, κ.α. Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από μια λανθασμένη θεραπεία των κιρσών, όταν δεν τηρούνται τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας, θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα περισσότερο σ τον ασθενή.

 

Ποια είναι η σωστή προσέγγιση στη θεραπεία των κιρσών;

Το όφελος από τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών είναι τεράστιο!  Για πιο λεπτομερή εκτίμηση του προβλήματος χρησιμοποιούμε σύγχρονα και εξειδικευμένα εργαλεία και σχηματίζουμε την αρχική εικόνα του μεγέθους της βλάβης. Στη συνέχεια ακολουθεί απαραιτήτως ο απεικονιστικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ή αλλιώς «Τρίπλεξ Φλεβών»Η εξέταση αυτή αναδεικνύει την επιστροφή αίματος στο πόδι δίνοντας τη δυνατότητα κατάρτισης ενός λεπτομερούς χάρτη του προβλήματος, ο οποίος έπειτα μας οδηγεί στην αποτελεσματική θεραπεία της φλεβικής νόσου.

 

Ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία των κιρσών;

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική θεραπεία των φλεβικών κιρσών. Αντί για τη χειρουργική αφαίρεση, εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα έπειτα από παρακέντηση, μια πολύ λεπτή ίνα που απελευθερώνει ενέργεια laser προξενώντας συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη με άριστα κλινικά αποτελέσματα και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

 

Συνοψίζοντας…

Λαμβάνοντας υπόψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής μας, όλοι προσπαθούμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο προσιτές υπηρεσίες  στους ασθενείς. Όμως, σε καμία περίπτωση η επιδίωξη χαμηλού κόστους δεν πρέπει να έχει επίπτωση στην ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής του ασθενούς.  Στο Venocare Athens  νιώθουμε περήφανοι για το πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό μας, που σε συνδυασμό με τον τεχνολογικά άριστο εξοπλισμό που διαθέτουμε, μας επιτρέπει τη σωστή και λεπτομερή διάγνωση και θεραπεία κάθε μορφής φλεβικής νόσου εύκολα και ανώδυνα.

 

Αλέξανδρος Ματθαίου

Αγγειοχειρουργός

Διευθυντής VenoCare Athens

Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ

https://veins.gr/

Τελευταία Επεξεργασία: