«Χτύπησαν» πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παραμονή της 28ης Οκτωβρίου – Άνθρωποι στη θάλασσα (video)

«Χτύπησαν» πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου – 2 τραυματίες – Οι τελευταίες εξελίξεις

 – Το εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω στο ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού, έξω από τη Σαλαμίνα. Δυο τραυματίες από το πλήρωμα του «Καλλιστώ». Προσπάθειες από πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού για να μη βυθιστεί το πλοίο του ΠΝ.

IMG-4692

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Συναγερμός έχει σημάνει από το ατύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (27/10) έξω από τον Πειραιά, κοντά στη Σαλαμίνα. Εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Το εμπορικό πλοίο, που μεταφέρει κοντέινερ, έπεσε πάνω στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τη Σαλαμίνα. Το ατύχημα έγινε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πως έγινε η σύγκρουση. Σύμφωνα με το λιμενικό, το εμπορικό πλοίο Maersk Launceston έβγαινε από την Cosco στο Κερατσίνι και άγνωστο πως έπεσε πάνω στο «Καλλιστώ», με αποτέλεσμα να το χτυπήσει στην πρύμνη και να το κόψει στα δυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Καλλιστώ» με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων. Δύο άτομα από το Πολεμικό πλοίο τραυματίστηκαν ελαφρά.

IMG-4694

Και στα δύο πλοίο έχουν προκληθεί υλικές ζημιές. Στο σημείο βρίσκονται πλωτά του λιμενικού και παραπλέοντα πλοία. Πλοία του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού κάνουν προσπάθειες να μη βυθιστεί το «Καλλιστώ».

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν το σημείο της σύγκρουσης και φαίνεται το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να έχει κοπεί στα δυο και να έχει πάρει κλίση και να βυθίζεται!

Εικόνα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Οι τέσσερις άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα, διασώθηκαν. Έχουν τραυματιστεί αλλά άγνωστο πόσο σοβαροί είναι οι τραυματισμοί τους.

Το «Καλλιστώ» είναι φτιαγμένο από πλαστικό και ανθρακονήματα γι’ αυτό και η εκτίμηση είναι πως παρόλο που έχει κοπεί στα δυο και έχει πάρει κλίση, θα καταστεί δυνατό να διασωθεί.

Αυτό είναι το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», το οποίο συγκρούστηκε με πλοίο του εμπορικού ναυτικού λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν από τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας.

Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή. Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989.

Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEY και χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ. Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).
  • Διαστάσεις: 60/10/3,4 μέτρα
  • Εκτόπισμα: 750 τόν.
  • Πρόωση: 2 MTU 8V 396 74K 1080HP (805KW)Diesel βοηθητική 1 MTU8V396 74K765HP(570KW),2 έλικες, 1 προωθητής πρώρας (bow thruster) Ηλεκτρομηχανές 3 MTU6R183 TE52 200KW
  • Ταχύτητα: 15 κόμβοι
  • Πλήρωμα: 45
  • Οπλισμός: 1 πυροβόλο 30mm, 2 πολυβόλa 7,62χιλ
  • Συστήματα Εντοπισμού ναρκών: 2 υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα PAP 104/105, και 2 υποβρύχια οχήματα PLUTOPLUS Συστήματα Μηχανικής Ναρκαλιείας.

Δείτε το Καλλιστώ σε βίντεο από άσκηση:

Τελευταία Επεξεργασία: