Δώρο Χριστουγέννων 2020, Αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Κοινωνικό μέρισμα αίτηση

Αναδρομικά ΙΚΑ (ika.gr), ΝΑΤ(nat.gr) , ΟΑΕΕ  (oaee.gr), ΔΕΚΟ – Κοινωνικό μέρισμα αίτηση – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

NEWS: Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν το χιλιάδες εργαζόμενοι, που λόγω της υγειονομικής κρίσης είδαν το μηνιαίο εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά λόγω των στις συμβάσεις εργασίας τους.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Το πολυπόθητο για όσους βρίσκονται σε αναστολή τον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί από το Κράτος σε δύο δόσεις, ενώ η ημερομηνία «κλειδί» για τον φετινό «13ο μισθό» είναι η Κι αυτό, γιατί τότε οι εργαζόμενοι θα λάβουν το πρώτο πακέτο χρημάτων, δηλαδή το ποσό που αναλογεί στο χρονικό διάστημα των αναστολών από 1ης Μαϊου έως 30 Νοεμβρίου, ενώ σε δεύτερη φάση, θα εισπράξουν την αναλογία του για τον του μηνός Δεκεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα

– Στις οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το που αντιστοιχεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο είχε ενεργή σύμβαση εργασίας εντός του 8μήνου 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

– Την ίδια μέρα το κράτος αναμένεται να καταβάλλει, με βάση την ειδική αποζημίωση των και των , το μέρος του δώρου που αναλογεί στο χρόνο των αναστολών για το διάστημα από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

– Όσοι βρίσκονταν σε αναστολή την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο θα λάβουν μικρότερο ποσό από το κράτος, καθώς αυτός δεν θα ξεπερνά τα 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δώρο τους θα υπολογιστεί με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και την αποζημίωση των 534 ευρώ.

– Σε περίπου 100 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα λάβουν όσοι είδαν τις συμβάσεις τους να αναστέλλονται τον μήνα Νοέμβριο, κι αυτό γιατί η ήταν

Από τέλος Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου η δεύτερη δόση από το κράτος

Η δεύτερη δόση του από το κράτος θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα και θα αφορά στην αναλογία του Δώρου για τη χρονική περίοδο της αναστολής εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή από 1/12 μέχρι 31/12. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας η πληρωμή θα γίνει έως τις 15 Ιανουαρίου.

Δείτε παραδείγματα:

και έχει τρίμηνη αναστολή, θα πληρωθεί 722 ευρώ (515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

και δίμηνη αναστολή, θα λάβει 911 ευρώ (774 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).

και τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 979 ευρώ (773 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 1.221 ευρώ (1.084 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).

Η καταβολή του σε όσους εργαζομένους δεν μπήκαν καθόλου φέτος σε αναστολή (από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο) πρέπει να γίνει υποχρεωτικά έως τις και η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα. Βασική προϋπόθεση να έχουν εργαστεί ολόκληρο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31 Δεκεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων 2020, Αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Κοινωνικό μέρισμα αίτηση – Τι γίνεται με τα αναδρομικά

Οι καθυστερήσεις στην  μεγαλώνουν, αλλά η βελτίωση των παλαιών και κουτσουρεμένων αποδοχών, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι αναπροσαρμογές που εκδόθηκαν μετά τις 12/5/2016 ή επανακαθοριστήκαν την 1/1/2019 με απασχόληση πάνω από 30 έτη θα δοθούν, τελικά, με τις Έναν ολόκληρο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και σχεδόν ενάμιση χρόνο από την απόφαση του

Και εάν για τις «ουρές» στις συντάξεις υπάρχουν δικαιολογίες, όπως ότι φταίει το… χειρόγραφο σύστημα, η πανδημία και η τηλεργασία των υπαλλήλων ή η έλλειψη μηχανοργάνωσης, γεννάται το ερώτημα τι φταίει για την μη αναπροσαρμογή ήδη όπου τα απαραίτητα στοιχεία (έτη ασφάλισης) είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα;

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση τέλη Ιανουαρίου, τελικά, θα δοθούν οι αναπροσαρμογές και τα στους εν λόγω . Πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και των οποίων το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα αυξηθεί έως και στο 50%, για 40 έτη ασφάλισης, από 40% που προέβλεπε η προηγούμενη η ρύθμιση.

Η αναπροσαρμογή έγινε με νόμο στις αρχές του 2020, σε υλοποίηση δικαστικής απόφασης του που έκρινε ότι πρέπει το ασφαλιστικό σύστημα να έχει μεγαλύτερο βαθμό ανταπόδοσης.

Έτσι, οι εν λόγω ασφαλισμένου δικαιούται από τις αρχές Οκτωβρίου 2019, όταν δημοσιεύτηκε η απόφαση του . Άρα, με τις σύμφωνα με τις νεότερες δεσμεύσεις Βρούτση, θα δοθούν οι νέες αυξημένες αποδοχές, καθώς και τα , τα οποία υπολογίζονται από 800 έως και 1,600 ευρώ..

Οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι με τη νέα ρύθμιση είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς ο (oaee.gr) δεν έδινε με λιγότερα από 35 (και πλέον 40) έτη ασφάλισης, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που έβγαιναν με τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης, καθώς και οι ασφαλισμένου των ειδικών ταμείων και του δημόσιου που ήθελαν 35ετία (χωρίς όριο ηλικίας ή το 58ο κ.ο.κ.).

τους θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 12/5/2016 και δεν έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Η σχετική αναφορά γίνεται για όσους βγήκαν στη σύνταξη τα έτη 2016, 2017 ή 2018 οπότε στις περιπτώσεις προσωπικής διαφοράς (μεταξύ προηγούμενου καθεστώτος και ) αποκοπτόταν το 25% (2016), 50% (2017) ή 75% (2018). Για αιτήσεις από 1/1/2019 δεν υφίσταται προσωπική διαφορά.

-Σημαντική αύξηση στις θα δουν όσοι έχουν περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης και έκαναν αίτηση για σύνταξη από 1/1/2019. Και αυτό καθώς είχαν μικρότερες συντάξεις εν σχέσει με τους συναδέλφους τους με το ίδιο ασφαλιστικό προφίλ που βγήκαν στη σύνταξη νωρίτερα.

-Οι παλαιοί ασφαλισμένοι που με τον προβλέπεται να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη (καθώς πλήρωναν υψηλότερες εισφορές κάθε μήνα, για παράδειγμα υπάλληλοι τραπεζών, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, όσοι έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά κ.α.). Είχαν δηλαδή θετική

Και με βάσει τον ίδιο νόμο (4387/16) προβλέπεται η αναπροσαρμογή και διόρθωση των εν λόγω συντάξεων σταδιακά από 1/1/2019 κατά 25% κάθε χρόνο. Ουσιαστικά με τις που θα καταβληθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα τους αποδοθεί το 75% της θετικής , καθώς από 25% δόθηκε το 2019 και 2020.

Η προσαρμογή θα έρθει σε 13 μήνες, στις αρχές του 2022, όταν υπάρξει πλήρης διόρθωση στις ρυθμίσεις του νόμου 4387/16 που προβλέπει ποσοστό συν 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών για κάθε χρόνο στην ασφάλιση στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.

Δώρο Χριστουγέννων 2020, Αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Κοινωνικό μέρισμα αίτηση – Αλαλούμ με το κοινωνικό μέρισμα

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί στους συμπολίτες μας τις τελευταίες ημέρες και του κοινωνικού μερίσματος που περίμεναν να ακούσουν με αγωνία τα κριτήρια για το 2020.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δώσει  koinonikomerisma.gr) για το 2020 λόγο έλλειψης πλεονάσματος.

Υπάρχον όμως τελικά σκέψεις στο  ώστε να δοθεί κοινωνικό μέρισμα για το 2020 σε δύο ευάλωτες κατηγορίες δικαιούχων.

Εν αναμονή των Χριστουγέννων και πολλοί είναι οι πολίτες που περιμέναν στο τέλος της χρονιάς, όπως κάθε χρόνο, να λάβουν «οικονομική ανάσα» με το κοινωνικό μέρισμα. Ωστόσο, με έκπληξη διαπίστωσαν, πως στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο κοινωνικό μέρισμα. Αντί κοινωνικού μερίσματος, φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει διπλάσιο ύψος ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσα στο Δεκέμβριο.

Οι  που εξετάζει η κυβέρνηση να λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα είναι:

-Χαμηλοσυνταξιούχοι. Συνταξιούχοι με συντάξεις κάτω των 1.000€ ευρώ, οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά κατά την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

-Άνεργοι και εργαζόμενοι που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Τα κριτήρια και οι  αναμένεται να καθοριστούν τελικά τις επόμενες ημέρες όπου θα κατατεθεί στη Βουλή και το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2021.

Το  ( koinonikomerisma.gr )δόθηκε τελευταία φορά πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 και αφορούσε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Το ύψος του ποσού για το κοινωνικό μέρισμα το 2019 ανερχόταν στο ποσό των 700€ ευρώ.

 

Τελευταία Επεξεργασία: