Δώρο Χριστουγέννων 2020 ΟΑΕΔ – Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2020 ΟΑΕΔ – Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ – Η μεγάλη παγίδα – Γιατί κινδυνεύουν με «κούρεμα» χιλιάδες εργαζόμενοι

– Το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το «μεροκάματο» που βγάζει ο κάθε μισθωτός στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούν τα λογιστήρια εδώ και δεκαετίες.

Και κανείς δεν ασχολιόταν καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, το μεροκάματο της 10ης Δεκεμβρίου ήταν το ίδιο με της 10ης Νοεμβρίου, με της 10ης Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Φέτος όμως υπάρχει μια πρωτοφανής ιδιαιτερότητα: στις 10 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης λόγω κορονοϊού μετά και την χθεσινή ανακοίνωση ότι το μέτρο παρατείνεται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Ιδού λοιπόν το πρόβλημα: Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος για την 10η Δεκεμβρίου, τότε θα μιλάμε για το ένα 30ο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που είναι τα 17,8 ευρώ. Και αυτό θα σημαίνει τεράστιο «κούρεμα» για το δώρο Χριστουγέννων.

δωρο

Τι λένε οι εργατολόγοι

Γι’ αυτό λοιπόν οι εργατολόγοι που έχουν εντοπίσει το ζήτημα εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας ώστε ειδικά φέτος να ληφθεί ειδική μέριμνα. Δηλαδή, το δώρο να υπολογιστεί όχι με βάση την αμοιβή της 10ης Δεκεμβρίου αλλά με βάση την αμοιβή της τελευταίας ημέρας «πραγματικής εργασίας» κατά την οποία δεν υπήρχε αναστολή της σύμβασης. Νομικά, δεν τίθεται θέμα καθώς μιλάμε για αναστολή και όχι τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα εντός της ημέρας με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Προφανώς, οι εργαζόμενοι δεν θα αποφύγουν ένα «κούρεμα» στο δώρο Χριστουγέννων καθώς για όλες τις ημέρες που θα έχουν μείνει σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, ο υπολογισμός θα γίνει επί της βάσης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (δηλαδή επί της βάσης των 534 ή των 800 ευρώ) και όχι επί της βάσης του κανονικού μισθού.

Όμως, αυτό το κούρεμα θα είναι «συγκρατημένο» και για τους περισσότερους θα κινείται στην περιοχή του 9-10%. Αν όμως άλλαζε η βάση υπολογισμού συνολικά, θα μιλούσαμε για γενναίο κούρεμα που θα έφτανε ακόμη και στο 50% ή στο 70%.

Επίλυση της εκκρεμότητας

Με την επίλυση και της συγκεκριμένης εκκρεμότητας θα ανοίξει ο δρόμος για τον υπολογισμό και την καταβολή και του φετινού δώρου.

Φέτος, οι «καταθέτες» θα είναι δύο ενώ δύο θα είναι και οι δόσεις πληρωμής.

Πρώτος καταθέτης ο εργοδότης ο οποίος θα πληρώσει το δώρο για όλο το διάστημα πραγματικής εργασίας από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Και εφόσον λυθεί η εκκρεμότητα που προαναφέρθηκε και «τυπικά», βάση υπολογισμού του δώρου θα είναι το πραγματικό μεροκάματο. Δεύτερος καταθέτης θα είναι το δημόσιο. Για όλες τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 534 ευρώ για ολόκληρο μήνα ή τα 17,8 ευρώ για μια ημέρα. Ειδικά για τον Νοέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 800 ευρώ ανά μήνα ή τα 26,7 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα.

Όλη η αναλογία για τις ημέρες αναστολής μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους λογαριασμούς μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου –ημέρα κατά την οποία θα πληρώσει και ο εργοδότης- ενώ για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου.

Δώρο Χριστουγέννων 2020 ΟΑΕΔ – Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ – Αναλυτικά οι ημερομηνίες που καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε η απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με την οποία οι κύριες και επικουρικές συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2021 που προέρχονται:

 

1) από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

2) από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη.

3) από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Αναδρομικά 2021: Τι θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ – ΕΦΚΑ εισφορές

Η αλήθεια για το κοινωνικό μέρισμα 2020 – Επίδομα θέρμανσης πετρελαίου: Όλα τα νέα

Αναδρομικά 2021: Τι θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ – ΕΦΚΑ εισφορές

Τελευταία Επεξεργασία: