Efka.gov.Gr: Αίτηση online για αναδρομικά κληρονόμων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές

Efka.gov.Gr: Αίτηση online για αναδρομικά κληρονόμων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές – Παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων (που λήγει αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, οι οποίοι ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και συνεπώς δικαιούνται αναδρομικά

NEWS – Στο πρώτο στάδιο οι κληρονόμοι που είναι δικαιούχοι, πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στον ΕΦΚΑ, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Το περιθώριο επισύναψης των πιστοποιητικών που απαιτούνται, εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου του 2021, προκειμένου να εξοφληθούν εντός του Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Τα τρία πιστοποιητικά που ζητούνται είναι τα εξής:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Η έκδοση του πιστοποιητικού παρέχεται μέσω του gov.gr. Εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του 6μήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών. Αντίθετα, εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος, το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
  • Πιστοποιητικό Εγγύτερων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν οι κληρονόμοι να υποβάλλουν αίτημα στο gov.gr. Το Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΕΦΚΑ οποτεδήποτε και εάν εκδόθηκε μετά το θάνατο του συνταξιούχου, εφόσον δεν επιδέχεται αλλαγές.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν να υποβάλλουν οι κληρονόμοι σχετικό αίτημα στο gov.gr. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

Ειδικά για το τελευταίο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης, αντλείται ηλεκτρονικά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, εκτός 48 Ειρηνοδικείων.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός, με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

 

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο επίμαχο 11μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος.

Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς. Για παράδειγμα η  χήρα με τα δύο ανήλικα παιδιά μοιράζονται τα αναδρομικά κατ’ αναλογία 1/4 και 3/4 αντίστοιχα.

Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη χηρείας τις μειώσεις του 11μήνου, δεν θα κάνει καμία αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό

Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο 11μηνο, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο διάστημα αυτό, υποβάλλοντας αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

Efka.gov.Gr: Αίτηση online για αναδρομικά κληρονόμων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές – Παραμονές Χριστουγέννων ολοκληρώνονται οι πληρωμές

Η ρευστότητα αυτή που θα πέσει στην αγροτική οικονομία, έρχεται σε μία ιδιαίτερα κομβική στιγμή, όπου το σύνολο της οικονομίας δοκιμάζεται, από την πανδημία και το lockdown.

Το πακέτο των πληρωμών περιλαμβάνει την καταβολή εξόφλησης των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2020, το έκτακτο μέτρο στήριξης των ελαιοπαραγωγών λόγω του κορονοϊού και η εξισωτική αποζημίωση του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ήδη έτοιμο το σύστημα για την μεγάλη πληρωμή των επιδοτήσεων και μικρές λεπτομέρειες θα κρίνουν εάν η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο το απόγευμα. Στο κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η ανάρτηση των ποσών που αφορούν την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα και την ενίσχυση των νεαρών γεωργών κάτω των 40 ετών.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή των 126 εκατ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς και η εξισωτική αποζημίωση περί τα 250 εκατ. ευρώ, πιστώσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Efka.gov.Gr: Αίτηση online για αναδρομικά κληρονόμων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές – Το ακριβές χρονοδιάγραμμα

Αύριο πιθανότατα 18 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών τα 977 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της βασικής, το πρασίνισμα και την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας (young farmers).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει την εξισωτική στις 24 του μήνα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με την ενίσχυση ελαιόλαδου των 126,3 εκατ. ευρώ ενδέχεται η πληρωμή να πραγματοποιηθεί στις 24 του μήνα.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λίγες ημέρες πριν την πληρωμή της εξισωτικής έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τις ενστάσεις των απορριφθέντων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, σχετικά με την πρώτη κατάταξη του Μ13 για το έτος 2020 και τους μη εγκεκριμένους παραγωγούς με κωδικό απόρριψης 5 : «Ο αιτών έχει αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα – συνταξιούχος με άμεση σύνταξη», σε συνέχεια διευκρινήσεων που δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν νεότερης επεξεργασίας του αρχείου το οποίο έχει σταλεί από τον εν λόγω φορέα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παραγωγών που αφορούν συνταξιούχους λόγω θανάτου συζύγου ή γονέα και οι οποίοι θα εξαιρεθούν από τον κωδικό απόρριψης (5) κατά τη δεύτερη κατάταξη.

Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι από την περασμένη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της βασικής ενίσχυσης και πράσινης ενίσχυσης, στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν σε δείγμα ελέγχου. Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών για την βασική ενίσχυση, ενώ ειδικά για την πράσινη ενίσχυση θα λειτουργήσει έως 08/01/2021, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου.

Τέλη κυκλοφορίας 2021 – gsis.Gr, 120 δόσεις, ΕΣΠΑ προγράμματα: Όλα τα νέα

Μέχρι αύριο στις τσέπες των αγροτών: Πρασίνισμα, βασική ενίσχυση ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

200 ευρώ σε μαθητές , ΟΠΕΚΑ Α21, ΚΕΑ, Αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Τελευταία Επεξεργασία: