Εορτολόγιο 27 Οκτωβρίου: Άγιος Νέστορας – Τα θαύματα του

Εορτολόγιο 27 Οκτωβρίου: Άγιος Νέστορας – Τα θαύματα του – Τη μνήμη του Αγίου Νέστωρος τιμά σήμερα, 27 Οκτωβρίου, η Εκκλησία

–  Ο Άγιος Νέστορας ήταν μικρός, στην ηλικία που άρχιζε να βγάζει γένια στο πρόσωπό του και είχε πολύ γλυκιά όψη. Ήταν γνωστός του Αγίου ενδόξου Μάρτυρα Δημητρίου. Αυτός λοιπόν βλέποντας ότι ο βασιλιάς Μαξιμιανός αγαπούσε και χαιρόταν με έναν βάρβαρο, τον Λυαίο, και καυχιόταν πολύ με τη δύναμη αυτού όταν νικούσε όσους πάλευε, αυτά λοιπόν βλέποντας ο Νέστορας, μίσησε την υπερηφάνεια του Λυαίου. Γνωρίζοντας και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος, και έχοντας σαν εφόδιο την ευχή του, πήγε να πολεμήσει τον Λυαίο για να τον νικήσει.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Έτσι προστρέχει στον μεγάλο Δημήτριο και πέφτοντας στα πόδια του, τον παρακαλεί: δούλε του Θεού Δημήτριε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με τον Λυαίο. Γι’ αυτό ευχήσου για μένα επικαλούμενος το όνομα του Χριστού. Ο Άγιος τότε τον σφράγισε με το σημείο του Σταυρού και του λέει: και τον Λυαίο θα νικήσεις, και για την πίστη του Χριστού θα μαρτυρήσεις. Έτσι ο γενναίος Νέστροας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο, και αφού έκανε τον Μαξιμιανό να τον θαυμάσει για την ωραία του όψη, είπε: Θεέ του Δημητρίου, βοήθησέ με. Και μονομαχώντας με τον Λυαίο, με το μαχαίρι τον χτυπάει στην καρδιά και τον θανατώνει ακαριαία, αυτόν που είχε θανατώσει πολλούς. Συγχρόνως όμως αυτό ήταν και μια πληγή για την ψυχή του βασιλιά γιατί του προξένησε πολύ μεγάλη λύπη. Έτσι θύμωσε ο τύραννος, και πρόσταξε ο μεν Άγιος Δημήτριος να κατατρυπηθεί με λόγχες, τον δε Άγιο Νέστορα να τον θανατώσουν με σπαθί. Κι έτσι πήραν και οι δύο από τον Χριστό τα στεφάνια του μαρτυρίου.

Απολυτίκιο:

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αθλητής ευσεβείας ακαταγώνιστος, ως κοινωνός και συνήθης του Δημητρίου οφθείς, ηγωνίσω ανδρικώς Νέστωρ μακάριε, τη θεική γαρ αρωγή, τον Λυαίον καθελών, ως άμωμον ιερείον, σφαγιασθείς προσηνέχθης, τω Αθλοθέτη και Θεώ ημών.

Προφητεία 8 γερόντων μιλά για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα -ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ

Αγιος γέροντας Παΐσιος: Προφητείες

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας (ΗΠΑ) : Ανατριχιαστική προφητεία