Έως 3.294 ευρώ τα αναδρομικά – Συντάξεις και πληρωμή ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ – 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ

Έως  3.294 ευρώ τα αναδρομικάΣυντάξεις και πληρωμή ΙΚΑ, Δημοσίου , ΝΑΤ800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ – Μεγάλα «πακέτα» αναδρομικών θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν από το νέο έτος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι

Τα ποσά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», μπορεί να φτάσουν έως και τις 14.000 ευρώ για αναδρομικά 5ετίας από κρατήσεις στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου. Μια άλλη κατηγορία θα είναι οι 3.330 ευρώ που αντιστοιχούν σε διάστημα 11 μηνών, από μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα κριθούν εκ νέου σε δίκη, στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Ποιες κατηγορίες αφορούν τα αναδρομικά του 2021

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, τα αναδρομικά του 2021 αφορούν τις εξής κατηγορίες συνταξιούχων:

  1. Συνταξιούχους του Δημοσίου που κατέθεσαν αγωγές για επιστροφές των κρατήσεων ΕΑΣ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από Φεβρουάριο του 2017. Τα αναδρομικά είναι τουλάχιστον 23 μήνες και καλύπτουν το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2017 ως και Δεκέμβριο του 2018.
  2. Συνταξιούχους του Δημοσίου που δικαιώθηκαν με αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093 για μια 5ετία αντί του 11μήνου που επέστρεψε η κυβέρνηση. Με την κυβερνητική ρύθμιση το 11μηνο αναδρομικών το πήραν όλοι, ενώ τις επιστροφές 5ετίας δικαιούνται όσοι έκαναν αγωγές.
  3. Συνταξιούχους όλων των ταμείων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) που έχουν λαμβάνειν αναδρομικά 11μήνου από τις αντισυνταγματικές μειώσεις στην επικουρική τους σύνταξη. Υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατ. οι συνταξιούχοι που τα δικαιούνται, με συνολικό ποσό περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Πώς προκύπτει η συγκεκριμένη παρτίδα αναδρομικών

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 βγήκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όχι μόνον για τις κύριες αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις. Με νέα πρότυπη δίκη (Ιούλιος 2020) το ΣτΕ επαναβεβαίωσε την κρίση του 2015, ότι δηλαδή οι μειώσεις είναι αντισυνταγματικές για κύριες και επικουρικές συντάξεις, και προσδιόρισε το διάστημα των επιστροφών στους 11 μήνες, από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016.

Με την απόφαση αυτή όμως θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι οι επιστροφές αφορούν μόνον τις κύριες συντάξεις και έτσι κατέβαλε στους συνταξιούχους 1,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Στην κυβερνητική απόφαση αναφέρεται μεν ότι όσοι έχουν κάνει αγωγές και δικαιωθούν με επιπλέον ποσά θα τα εισπράξουν, πλην όμως έχει απαγορεύσει νέες διεκδικήσεις μετά τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφύγουν όσοι πληρώθηκαν ήδη αναδρομικά κύριων συντάξεων.

Το θέμα των αναδρομικών θα λυθεί με νέα δίκη -πάλι από το ΣτΕ- που θα κρίνει στις 15 Ιανουαρίου αν ορθώς αποκλείστηκαν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων από τις πληρωμές που έγιναν ή όχι. Επίσης θα κριθεί αν με νόμο μπορούν να απαγορευτούν διεκδικήσεις για επιστροφές περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Παραδείγματα για τα αναδρομικά 2021

Είναι πιθανό σε αυτή τη δίκη να υπάρξει και νέα αναφορά για τις επιστροφές των Δώρων ώστε να μη χρειαστεί να ανοίξει και να συνεχιστεί ένας κύκλος νέων αγωγών για τους συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης, σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.294 ευρώ.

Ακολουθούν βασικά παραδείγματα για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, από μειώσεις και δώρα:

  • Από 1.107 ευρώ ως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Από 687 ευρώ ως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σ.σ.: σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).
  • Από 916 ευρώ ως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
  • Από 835 ευρώ ως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).
  • Από 589 ευρώ ως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ στους οποίους επιστέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093 γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.

Έως 3.294 ευρώ τα αναδρομικά – Συντάξεις και πληρωμή ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ – 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ – Καθυστερήσεις στην πληρωμή

Σε περιπτώσεις που είτε έγιναν λάθη από τους λογιστές είτε σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι είναι πληττόμενες ενώ είναι κλειστές, απέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το γεγονός ότι αρκετοί δικαιούχοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα για το επίδομα των 800 ευρώ.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματά τους.

Όπως εξήγησε, μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν 14.736 διορθώσεις λογιστών.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης:

«Το ΕΡΓΑΝΗ αποδίδει τις καταβολές με βάση τα στοιχεία που δέχεται. Ειδικά για τον Νοέμβριο κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας καθώς μια χούφτα ανθρώπων δούλευε με νύχια και με δόντια για να γίνει η πληρωμή πρώτα των κλειστών επιχειρήσεων και έγιναν 328.000 πληρωμές».

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μαζί με τις καταβολές για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών, μέχρι τις 15-16 Δεκεμβρίου.

Αν υπάρξουν εκ νέου λάθη, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε πως θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους λογιστές να κάνουν διορθώσεις.

Όλη η λίστα με τα αναδρομικά για συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ – ΚΕΑ, Α21, ΟΠΕΚΕΠΕ

Δώρο Χριστουγέννων 2020 ΟΑΕΔ – Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ

Η αλήθεια για το κοινωνικό μέρισμα 2020 – Επίδομα θέρμανσης πετρελαίου: Όλα τα νέα

 

Τελευταία Επεξεργασία: