Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέαΜε το ποσό των 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι νέες επιχειρήσεις  που ξεκίνησαν δραστηριότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ

Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών οι πληρωμές θα γίνονται αυτόματα με τις αιτήσεις. Δηλαδή, 1 ή 2 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης θα πιστώνονται τα χρήματα στους δικαιούχους.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Όπως γίνεται αντιληπτό στο νέο κύκλος θα ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς πολλές αποκλείστηκαν από τον 4ο κύκλος διότι παρουσίασαν υψηλότερο τζίρο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Με την αγορά κλειστή τον Νοέμβριο και όπως φαίνεται και το μεγαλύτερο τμήμα του Δεκεμβρίου, πολλές μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν συντριπτική μείωση του τζίρου εξέλιξη που θα τους επιστρέψει να ενταχθούν και να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται και τα οποία προκύπτουν από μαθηματικό τύπο που έχει σχεδιάσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα κρατικά δάνεια του Ιανουαρίου με βάση:

  • Την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020
  • Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.
  • Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.
  • Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Στο ύψος της ενίσχυσης συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέα – Στα 2,1 δισ. ευρώ  λογαριασμός του τέταρτου κύκλου

Μία ακόμη πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά περίπου 40.000 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν διασωθεί περί τις 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου έναντι 400.000  που αρχικώς είχαν εκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με τον πέμπτο κύκλο η ομπρέλα προστασίας θα επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων έχουν καταβληθεί 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς και μαζί με τον 5ο κύκλο θα ανέλθουν στα 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει και έκτος κύκλος χρηματοδότησης χωρίς να αποκλείεται και 7ος ανάλογα με το πότε θα κλείσει η παρένθεση της πανδημίας.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέα – Σε θρίλερ εξελίσσεται η ιστορία με το κοινωνικό μέρισμα 2020

Εν αναμονή των Χριστουγέννων και πολλοί είναι οι πολίτες που περιμέναν στο τέλος της χρονιάς, όπως κάθε χρόνο, να λάβουν «οικονομική ανάσα» με το κοινωνικό μέρισμα.

Ωστόσο, με έκπληξη διαπίστωσαν, πως στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο κοινωνικό μέρισμα.

Αντί κοινωνικού μερίσματος, φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει διπλάσιο ύψος ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσα στο Δεκέμβριο.

Αυτό θα δοθεί, αν δοθεί τελικά, σε λιγότερους πολίτες και σε δυο συγκεκριμένες κατηγορίες:

  • στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους υγειονομικούς

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους υπάρχει ζήτημα με όσους δεν πήραν αναδρομικά.

Ένα σενάριο θέλει το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων να δίνεται σε όσους έχουν απωλέσει το ΕΚΑΣ ή στους δικαιούχους της σύνταξης γήρατος.

Ποιοι το έλαβαν το 2019

Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα κριτήρια κάλυψαν ελάχιστους πολίτες που δεν ξεπέρασαν τις 180.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ο καθορισμός των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα του 2020 αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέα – Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

  • Να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
  • Να δοθεί σε εργαζόμενους που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές τις επιπτώσεις, καθώς και σε άνεργους.

Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το Πάσχα.

Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα σε περισσότερα από 1.600.000 πολίτες από το λεγόμενο υπερπλεόνασμα.

Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του μερίσματος θα είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη. Το γεγονός αυτό θα επαληθεύεται με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν κατά την τελευταία επταετία.
  • Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
  • Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.
  • Για την καταβολή του μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη, σε όσες περιπτώσεις προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, τα στοιχεία των εισοδημάτων των νοικοκυριών όπως αυτά αποτυπώνονται στις αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν το έτος 2018 και έχουν υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2019.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέα – Καθυστερήσεις στην πληρωμή

Σε περιπτώσεις που είτε έγιναν λάθη από τους λογιστές είτε σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι είναι πληττόμενες ενώ είναι κλειστές, απέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το γεγονός ότι αρκετοί δικαιούχοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα για το επίδομα των 800 ευρώ.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματά τους.

Όπως εξήγησε, μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν 14.736 διορθώσεις λογιστών.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης:

«Το ΕΡΓΑΝΗ αποδίδει τις καταβολές με βάση τα στοιχεία που δέχεται. Ειδικά για τον Νοέμβριο κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας καθώς μια χούφτα ανθρώπων δούλευε με νύχια και με δόντια για να γίνει η πληρωμή πρώτα των κλειστών επιχειρήσεων και έγιναν 328.000 πληρωμές».

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μαζί με τις καταβολές για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών, μέχρι τις 15-16 Δεκεμβρίου.

Αν υπάρξουν εκ νέου λάθη, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε πως θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους λογιστές να κάνουν διορθώσεις.

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΚΕΑ, Α21 επίδομα παιδιού – 400 ευρώ ΟΑΕΔ

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ – Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα online

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας 2021, 120 δόσεις – ΕΝΦΙΑ: Τα τελευταία νέα

Τελευταία τροποποίηση στις 10/12/2020 14:14