ΕΤΕΑΕΠ: Τριπλές εισφορές για 250.000 ασφαλισμένους

: Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί, χημικοί, αρτοποιοί, βενζινοπώλες κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν τριπλές για τους κλάδους επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Ήδη τα σχετικά ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί από τις 16 Μαρτίου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ, στην επιλογή «Εισφορές μη μισθωτών ΕΤΕΑΕΠ». Αυτά τα ειδοποιητήρια αφορούν οφειλόμενες φετινές εισφορές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αλλά και την αναδρομική πληρωμή των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ με ημερομηνία έναρξης την 1/1/2017.

Η έκδοση των ειδοποιητηρίων για τα αναδρομικά έγινε με καθυστέρηση 27 μηνών και με ευθύνη του ΕΤΕΑΕΠ, επειδή το νέο καθεστώς εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ ξεκαθάρισε μόλις το πρώτο δεκαήμερο του προηγούμενου μήνα όταν εκδόθηκαν οι σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας. Τα αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και θα αποπληρωθούν σε 36 δόσεις.

Ποιες είναι οι εισφορές

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο η βάση υπολογισμού ήταν ο προηγούμενος κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ.

Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ τον μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ). Από την 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής αναπροσαρμόζεται στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως. Για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1ης/12/2012 και 1ης/1/2015 αντίστοιχα.

Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής των παλαιών τους οφειλών.

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες, εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Οι ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, όπου είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, εφόσον απαιτούνται, είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

Όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1ης/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από τη ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν τη μετά τη διακοπή τους περίοδο.

Όσοι έχουν καταθέσει εισφορές για το διάστημα από 1ης/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν. Τέλος, εκείνοι που έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν την Ηλεκτρονική Εφαρμογή μη Μισθωτών του ΕΤΕΑΕΠ προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά τις εισφορές τους, να αντλήσουν την ταυτότητα οφειλής, ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο οφειλής.

Πότε πληρώνονται

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Η πρώτη ημερομηνία πληρωμής των ειδοποιητηρίων είναι η 5η Απριλίου, ενώ η τελευταία ημερομηνία πληρωμής είναι η 12η Απριλίου 2019. Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τα εξής τρία ειδοποιητήρια:

το πρώτο με τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τις εισφορές του Ιανουάριου του 2019,
το δεύτερο για την αναδρομική πληρωμή των εισφορών επικουρικής σύνταξης που έχει την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα από 1ης/1/2017 έως 31/12/2017 και
το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις για το εφάπαξ που αφορά το διάστημα από 1ης/1/2017 έως 31/12/2018.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι καλούνται να πληρώσουν

Σε αρκετές περιπτώσεις τα ειδοποιητήρια εμφανίζουν και λάθη στον υπολογισμό των εισφορών. Πρόκειται κυρίως για ειδοποιητήρια που απευθύνονται σε μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση οι οποίοι ταυτόχρονα ασφαλίζονται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτοί καλούνται να καταβάλουν διπλές εισφορές, παρότι η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ρητά ότι οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα πρέπει να παρακρατούνται μόνο μία φορά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ, τα λάθη αυτά θα διορθωθούν.

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν παράλληλα με το ελεύθερο επάγγελμα και μισθωτή εργασία, ή καταβάλλουν εισφορές με «μπλοκάκι» και έχουν μέχρι δύο εργοδότες εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, καθώς είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, εφόσον απαιτούνται, είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

Επίσης, όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από την 1η/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από τη ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως τη διακοπή τους και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν τη μετά τη διακοπή τους περίοδο. Τέλος, όσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν εισφορές από 1ης/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν, γράφει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Τελευταία Επεξεργασία: