Fitch: Η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υγιής παρά το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά

Η κερδοφορία των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει στέρεη, παρά το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια που ανακοίνωσε ο κλάδος, προβλέπει η Fitch. Τονίζει, όμως, ότι εάν το μέτρο επεκταθεί πέραν των προβλεπόμενων 12 μηνών, ή εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένεται, τότε η κερδοφορία των τραπεζών θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο.
Η απόφαση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού επιβράβευσης των συνεπών πελατών με τον καθορισμό πλαφόν στο επιτόκιο των ενήμερων στεγαστικών δανείων, δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις τους σημειώνει.

Όπως εξηγεί η Fitch, η πρωτοβουλία αυτή των τραπεζών περιορίζει το όφελος στο επίπεδο της κερδοφορίας από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά την ίδια στιγμή, στηρίζει την ποιότητα ενεργητικού, περιορίζοντας τις πιέσεις στους δανειολήπτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος προβλέπει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει στέρεη, με τον δείκτη λειτουργικά κέρδη/σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό γύρω στο 1,8% το 2023, » Διαβάστε Περισσότερα στο Tilegrafimanews.gr