Γαλλία: Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ασθενών που κάνουν χρήση οξυκωδόνης, προειδοποιούν οι ειδικοί

Γαλλία: Ο αριθμός των ασθενών που καταφεύγουν στην οξυκωδόνη, ένα ιδιαίτερα εξαρτησιογόνο οπιοειδές φάρμακα, αυξήθηκε «ανησυχητικά» τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, ανέφερε σήμερα η Γαλλική Εταιρία Φαρμακολογίας (SFPT).

Η SFPT προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτής της ουσίας, του φαρμάκου που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της «κρίσης οπιοειδών» στις ΗΠΑ. «Η συνταγογράφησή του στη Γαλλία προοδευτικά αυξάνεται ανησυχητικά, μολονότι δεν έχει κανένα φαρμακολογικό όφελος σε σύγκριση με τη μορφίνη», πρόσθεσε.

Η οξυκωδόνη μπορεί να είναι πολύ πιο εθιστική από τη μορφίνη και επίσης δεν παρουσιάζει κανένα πλεονέκτημα όσον αφορά τις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι θάνατοι από χρήση αναλγητικών ουσιών που αποδίδονται στην οξυκωδόνη τετραπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2013-17. Το 2019 στη Γαλλία καταγράφηκαν 23 τέτοιοι θάνατοι.

«Έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση, αρκεί η χορήγηση οπιοειδών για 15 ημέρες. Θα θέλαμε να δούμε αν σε ένα μέρος του πληθυσμού χορηγούνται συνταγές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι γίνεται κατάχρηση»,  » Διαβάστε Περισσότερα στο Tilegrafimanews.gr

Τελευταία Επεξεργασία: