Ηχηρό χαστούκι θα ρίξουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία για την Ελλάδα -Βράζει ο Ερντογάν – Τι σχεδιάζει

Ηχηρό χαστούκι θα ρίξουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία για την -Βράζει ο – Τι σχεδιάζει -Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους, καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

 –«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας πριν συνεδριάσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

«Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε – ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

 

Ηχηρό χαστούκι θα ρίξουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία για την Ελλάδα -Βράζει ο Ερντογάν – Τι σχεδιάζει  : ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ

Καμία διάθεση για πραγματική αποκλιμάκωση δεν έχει η Τουρκία. Αντίθετα, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ένταση, και με εμπρηστική ρητορική και με προκλήσεις επί του πεδίου, στο πλαίσιο της πάγιας επιδίωξής της να δημιουργήσει τετελεσμένα με στόχο να σύρει την ελληνική πλευρά σε διάλογο χωρίς όρους.

Ένα αίτημα που επαναφέρει σε συνδυασμό με νέες προκλήσεις, η τουρκική ηγεσία, ενθαρρυμένη και από τη στάση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ που αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί επί των πιθανών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ενδεικτικό είναι ότι το απόγευμα του Σαββάτου, η Άγκυρα έθεσε θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελλόριζου ζητώντας διάλογο ανευ όρων, ενώ το μεσημέρι, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι περιοχή δικής της ευθύνης ακόμα και εκείνη νοτιοανατολικά της Κρήτης, εξέδωσε Navtex για ελληνική άσκηση την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Λίγες ώρες νωρίτερα με νέα παράνομη navtex η Τουρκία δέσμευε περιοχή για άσκηση με πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο από τις 9 έως και τις 10 Δεκεμβρίου ημέρα έναρξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί το Oruc Reis και γίνεται αναφορά στον -82 ημερών- πλου του, μέσα στην Γαλάζια Πατρίδα, όπως αναφέρεται.

Το βέβαιο είναι ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας πλέον, εξαντλεί το όποιο περιθώριο υπήρχε ώστε να μην αποφασίσει να λάβει μέτρα η ΕΕ, αν και οι χώρες μέλη εμφανίζονται διχασμένες, ανάμεσα σε αυτές που θέλουν σοβαρές κυρώσεις και σε αυτές που θέλουν ήπιες ή και καθόλου.

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που έχουν διαμορφωθεί εντός της και είναι υπέρ των κυρώσεων και ταυτόχρονα να προσεταιριστεί χώρες ήταν αντίθετες σε κυρώσεις το προηγούμενο διάστημα και τώρα δείχνουν τάση μεταστροφής.

Σε διπλωματικό επίπεδο επόμενος σταθμός των σκληρών διεργασιών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Ηχηρό χαστούκι θα ρίξουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία για την Ελλάδα -Βράζει ο Ερντογάν – Τι σχεδιάζει – Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν θα προτείνει στο Ισραήλ οριοθέτηση ΑΟΖ

Σε μια απρόσμενη κίνηση θα προχωρήσει η Άγκυρα, καθώς όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο «έμπιστος» του Προέδρου Ερντογάν, ο απόστρατος Ναύαρχος Cihat Yaycı, θα προτείνει στο Ισραήλ μια συμφωνία που έχει ως στόχο τη συνεννόηση των δύο χωρών για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ρητώς και εμπράκτως την υποστήριξή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κάτι που φάνηκε τόσο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πριν από λίγες εβδομάδες στη Λευκωσία, όσο και από τη συμμετοχή των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η Τουρκία ελπίζει να καταφέρει μια συμφωνία.

Ειδικότερα, η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι σήμερα το «δεξί χέρι» του Ερντογάν θα προτείνει στο Ισραήλ μια συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Τουρκίας και Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας την επιθυμία της Άγκυρας να «αναθερμάνει» τις διμερείς σχέσεις της με το Τελ Αβίβ.

Το πλάνο της Τουρκίας
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ερωτήματα για την κίνηση αυτή είναι το γεγονός ότι αυτή η πρόταση θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αφού στην ουσία έχει ως στόχο να παρακάμψει το σχέδιο του αγωγού EastMed.

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος, χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να «πατήσει πόδι» στην περιοχή αυτή για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή αυτή της ανατολικής Μεσογείου για έρευνες και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Το ισραηλινό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Cihat Yaycı σκοπεύει να προτείνει την αξιοποίηση τουρκικού αγωγού ως εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Ευρώπη, μια επιλογή που θα ήταν «πολύ πιο πρακτική και φθηνή για το Ισραήλ σε σύγκριση με το έργο EastMed», ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Yaycı.

Το «κακό ιστορικό» των διμερών σχέσεων
Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, έπειτα από την απέλαση του πρέσβη του Ισραήλ, ενώ είχε ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη από το Τελ Αβίβ το Μάιο του 2018, με αφορμή τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει επανειλημμένως σκληρή κριτική στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, «η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα είναι μεν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή αν συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ και και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 Με πληροφορίες ΑΠΕ -Ahval 

Πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας: Νέοι τσαμπουκάδες στο Αιγαίο από τους γείτονες – Άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Πανικός στην Τουρκία: Έτσι προσπάθησε να δολοφονήσει ο ISIS τον Ιμάμογλου

Τελευταία Επεξεργασία: