Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Διευρυμένο θα δοθεί στο Μέρισμα

: Διευρυμένο θα δοθεί στο Μέρισμα – Κοινωνικό μέρισμα της τάξης των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως θα είναι σε θέση να δώσει φέτος η κυβέρνηση.

Η έκτακτη ενίσχυση στις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες θα δοθεί το προσεχές διάστημα σε συνάρτηση πάντα με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι σχετικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν από την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργαστεί τα αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του 10μήνου της φετινής χρονιάς και προχωρήσει στις αναγκαίες προβολές για το υπόλοιπο του έτους.

Υπερδιπλάσιο το πλεόνασμα του 10μήνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε τα 5,755 δισ. ευρώ και ήταν υπερδιπλάσιο του στόχου (2,314 δισ. ευρώ) και σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (3,811 δισ. ευρώ). Τα καθαρά έσοδα του Οκτωβρίου, όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, είναι αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναφέρει το newpost.gr.

Ο δημοσιονομικός χώρος

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση κινείται, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα, κοντά στα 346 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί το ύψος των αδιάθετων δαπανών του αποθεματικού του προϋπολογισμού.

Το παραπάνω ποσό προκύπτει μετά τη διάθεση 68 εκατ. ευρώ για το αυξημένο φετινό επίδομα θέρμανσης και την εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις κατά 5%.

Να σημειωθεί βέβαια πως ένα μέρος από το αποθεματικό (το οποίο διαμορφωνόταν στα 380 εκατ. ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου) θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες ανέρχονται έως τα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για απρόβλεπτες πρόσθετες δαπάνες και για να καλυφθούν τυχόν στατιστικές αναπροσαρμογές. Έτσι, το ποσό που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ως κοινωνικό μέρισμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το κοινωνικό μέρισμα

Ο βασικός σχεδιασμός θέλει το να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες:

– Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ

– Σε ανέργους και χαμηλόμισθους

– Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Τελευταία Επεξεργασία: