ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΝΕΑ LIVE : Παγκόσμιος συναγερμός – ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

: Παγκόσμιος συναγερμός – ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί «πανδημία»», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΝΕΑ LIVE : Παγκόσμιος συναγερμός – ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Η Κεραμέως για το διδακτικό έτος

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής λειτουργίας των και για διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών, όπως τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως η απόφαση ελήφθη για καθαρά προληπτικούς λόγους, με στόχο την προστασία όχι μόνο των μαθητών αλλά και των ευπαθών ομάδων.

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως η Ελλάδα έχει πάρει πιο αυστηρά μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ εξήγησε πως η απόφαση για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων ελήφθη με βάση πότε θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την κοινότητα.

«Η απόφαση ελήφθη με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών» είπε η υπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείσα για το εάν θα ληφθούν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις, η κ. Κεραμέως είπε πως αυτή τη στιγμή η αναστολή είναι για 14 ημέρες αλλά εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα.

«Βλέπουμε την εξέλιξη του ιού. Πριν τη λήξη των 14 ημερών θα δούμε εάν υπάρχει λόγος παράτασης του μέτρου. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά έχουμε ετοιμαστεί στο υπουργείο και για αναστολή σχολείων για μεγαλύτερο διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Μάλιστα, υπογράμμισε πως εάν η αναστολή για τα σχολεία είναι για δύο ή τρεις εβδομάδες η αναπλήρωση γίνεται ανώδυνα, μειώνοντας τη διάρκεια των ωρών σε 35 λεπτά και περικόπτοντας τους περιπάτους.

«Αν η αναστολή είναι για δύο εβδομάδες είμαστε σε θέση με αυτά τα μέτρα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αν πάμε σε μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να δούμε επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και μείωση της ύλης» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Στο ερώτημα εάν ισχύει το ίδιο για τις πανελλαδικές εξετάσεις, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως:

«Αν μιλάμε για 2-3 εβδομάδες θα αναπληρωθούν οι ώρες και αν είναι μεγαλύτερη η παράταση μπορεί να πάμε λίγο παραπέρα, μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν για αργότερα οι πανελλαδικές».

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΝΕΑ LIVE : Παγκόσμιος συναγερμός – ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Τι ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Την αναστολή της λειτουργίας των για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή και στα σχολεία καθώς και τη λήψη μέτρων πρόληψης για τους εργαζόμενους (δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους) και τους πολίτες (που εξαιτίας προθεσμιών θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια) ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αναφέρει το tovima.gr.

Την επιστολή αυτή κοινοποίησαν και στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Από την πλευρά της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, κάνοντας «υπόμνηση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα δικαστήρια (αθρόα παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάγκη φυσικής παρουσίας που δεν υποκαθίσταται με εξ’ αποστάσεως εργασία, έλλειψη αντισηπτικών και στοιχειωδών μέσων ατομικής υγιεινής). Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία που επικρατεί για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και δηλώνουμε τη διάθεσή μας για χορήγηση όλων των δεδομένων που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων και θα συμβάλουν στο έργο του ΕΟΔΥ, καθώς και για την υπεύθυνη διαβίβαση των οδηγιών του Οργανισμού προς τα μέλη μας».

Τελευταία Επεξεργασία: