Κύπρος: Κατέρριψε η Λευκωσία τον πύραυλο στα κατεχόμενα;

: Μπορούσε η Κύπρος να εντοπίσει και να καταρρίψει τον πύραυλο S-200 που εξαπολύθηκε τα ξημερώματα από την περιοχή της πόλης Χολμς στη Συρία;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», η διαθέτει συστήματα ανίχνευσης πυραύλων, ακόμα και για κατάρριψη πυραύλων. Ωστόσο, σε περιόδους ειρήνης, σύμφωνα και με τα στρατιωτικά πρωτόκολλα, απαιτούνται περίπου 15 λεπτά για να ανιχνεύσουν έναν πύραυλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ραντάρ του Τρόοδους εντόπισε και κατέγραψε τις κινήσεις ισραηλινών αεροπλάνων πάνω από τη Συρία. Δεν μπόρεσε ωστόσο να ανιχνεύσει τον πύραυλο. Αυτή την ανίχνευση θα μπορούσαν να την κάνουν τα αντιαεροπορικά μας συστήματα BUK και TOR M-1 όταν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Ο πύραυλος S200 που έπληξε χθες βράδυ το κατεχόμενο χωριό «Βουνό», υπολογίζεται ότι πέρασε πάνω από τη Συρία μπήκε στο κυπριακό FIR και έπεσε στον Πενταδάκτυλο σε 1,5 περίπου λεπτό, από την εκτόξευση του.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πύραυλος έπληξε την Κύπρο η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ζητώντας ενημέρωση από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους. Η Κυβέρνηση ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση από τα Ηνωμένα έθνη τα οποία ωστόσο δήλωσαν αναρμόδια να το πράξουν.

Γενικότερη εκτίμηση είναι το γεγονός είναι περιστασιακό, παρότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο αν ο πύραυλος έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή, οπότε δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Στα κατεχόμενα Τούρκοι ειδικοί σε χημικές ουσίες για τον ρωσικό πύραυλο S-200

Ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να διεξάγει κάποιες έρευνες, σύμφωνα με ανάρτηση του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι μίλησε με τον Τούρκο υπ. άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις. Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Για κομμάτι πυραύλου S-200 που έπεσε μεταξύ του χωριού Βουνό και Κουτσοβέντη, προκαλώντας καταστροφές μίλησε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Tατάρ κάνοντας λόγο για ατύχημα με την εκτόξευση πυραύλου από (αντιαεροπορικό) σύστημα της Συρίας, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Μιλώντας μετά από την έκτακτη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στην παρουσία των «διοικητών» των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», αλλά και του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Κάλεσε δε τις χώρες της περιοχής, κυρίως το καθεστώς στην Συρία και το Ισραήλ, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των ανθρώπων ζωών και περιουσιών.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι για το συμβάν ενημερώθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα και οι δύο «διοικητές» ενημέρωσαν σήμερα το «υπουργικό» για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Δεν υπάρχει θέμα τοξικής μόλυνσης, πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το τουρκικό ΓΕΣ. Σημείωσε δε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές για το συμβάν του τύπου «βρισκόμαστε σε κίνδυνο».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι αρμόδιοι βρέθηκαν επιτόπου από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις και ξέσπασαν οι φωτιές, ενώ ο ίδιος πήγε το πρωί με τη συνοδεία στρατιωτικών και επιθεώρησε την περιοχή.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε από την πλευρά του ότι το πρωί μίλησε με κάποιους ξένους πρέσβεις και τις πληροφορίες που έλαβε τις προώθησε στους «αρμόδιους του κράτους», κατά την έκφρασή του. «Γίνεται κατανοητό ότι χτες έναντι μιας μαζικής επίθεσης από το Ισραήλ η Συρία εξαπέλυσε κατά μη ελεγχόμενο και έντονο τρόπο βολές από συστοιχία και ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, ένας πύραυλος έπεσε εδώ».

O κ. Οζερσάι είπε ότι τα κομμάτια του πυραύλου που έπεσαν χτες την νύχτα στα κατεχόμενα έχουν τις ίδιες αναγραφές και φέρουν τις ίδιες πληροφορίες με τον πύραυλο που είχε πέσει τον Ιούλιο του 2018 στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Είναι κομμάτια πυραύλου που ονομάζονται μοντέλο SA 5 στο σύστημα του ΝΑΤΟ και υπάρχουν στο ρωσικό σύστημα S-200, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέφερε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι «βεβαίως και είναι ένα σημαντικό γεγονός αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Καλούμε τις χώρες της περιοχής, πρωτίστως το καθεστώς στη Συρία, το Ισραήλ αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια έμψυχων και άψυχων και να συμπεριφέρονται με ηρεμία».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι μίλησε με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ που του είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός, πρόκειται για μια έκτακτη, μη συνηθισμένη περίπτωση που συνέβη λόγω ατυχήματος, γράφει το protothema.gr.