Live η πλατφόρμα για αίτηση Α21, επίδομα στέγασης, ΚΕΑ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Live η πλατφόρμα για αίτηση , επίδομα στέγασης, ΚΕΑ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Αιτήσεις για τα επιδόματα. Δικαιούχοι και κριτήρια για τα διατροφικά, αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

-Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης για το παιδιού:

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του .

  • Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2019 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2018).
  • Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της Γ΄δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.
  • Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
  • Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
  • Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.
  • Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.
  • Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
  • Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.
  • Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Κάντε αίτηση εδώ

Online η πλατφόρμα για αίτηση στο επίδομα παιδιού Α21 και για επίδομα ενοικίου στέγασης -Συντάξεις Μαρτίου – Επίδομα στέγασης

Το είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Ενημερωθείτε για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα διαβάζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Για να μπείτε στην πλατφόρμα πατήστε εδώ

Live η πλατφόρμα για αίτηση Α21, επίδομα στέγασης, ΚΕΑ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Τι γίνεται με τις συντάξεις

Από 84 έως 1.764 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν με τις συντάξεις Απριλίου περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα μείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα έλθει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και πιο μετά στην Ολομέλεια. Στόχος είναι η ψήφισή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30 έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Οι αυξήσεις αυτές μετράνε από 1ης Οκτωβρίου 2019 για τους ήδη συνταξιούχους και θα καταβληθούν μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων. Το ίδιο νομοσχέδιο φέρνει αναδρομικές αυξήσεις από 1ης Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.000 – 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων.

Η μεσοσταθμική αύξηση για αυτή την κατηγορία θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

Live η πλατφόρμα για αίτηση Α21, επίδομα στέγασης, ΚΕΑ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- Οι 5 κατηγορίες των συνταξιούχων που κερδίζουν είναι οι εξής:

1. Αναδρομικές αυξήσεις από 1ης Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.000 – 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς, όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται.

  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά τις παροχές επικουρικής ασφάλισης «οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1ης Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31-12-2014.
  • Ειδικά, ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του 2015. Το καταβαλλόμενο προ φόρου ποσόν δεν μπορεί να υπολείπεται του προ φόρου καταβαλλόμενου ποσού στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Το προηγούμενο εδάφιο έχει αναλογική εφαρμογή και στις εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014». Οι επικουρικές που κόπηκαν το καλοκαίρι του 2016 ήταν συντάξεις με αίτηση έως 31/12/2014, καθώς από 1/1/2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού ο οποίος δεν αλλάζει. Σημειώνεται ότι τα ποσά επιστρέφονται ως σύνταξη και όχι ως προσωπική διαφορά.
  • Πάνω από 700.000 συνταξιούχοι που διατηρούν προσωπική διαφορά – επειδή είχαν άθροισμα κάτω από 1.300 ευρώ κύριας και επικουρικής το καλοκαίρι του 2016 – θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό, αλλά ολόκληρο ως σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις που μεσοσταθμικά θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Οι αυξήσεις των επικουρικών έρχονται αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.
  • 2. Οσοι συνταξιοδοτηθούν (κύρια σύνταξη) από 1ης Οκτωβρίου 2019 και μετά θα λάβουν κατευθείαν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και όλο το ποσό της αύξησης που απορρέει από αυτά – έως και 252 ευρώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 40ετία ασφάλισης. Οι αυξήσεις για την συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων φτάνουν κατά μέσο όρο τα 110 ευρώ τον μήνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Στην τελική διατύπωση του νόμου διατηρείται η αύξηση που δόθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου από 1/1/2019 και ολοκληρώνεται στις 31/12/2023. Η τυχόν επιπλέον αύξηση που προκύπτει λόγω των αυξημένων συντελεστών θα δημιουργήσει μια δεύτερη προσωπική διαφορά, η οποία θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2020 έως και το 2024, καθώς η πρώτη δόση αφορά την περίοδο 1/10/2019 έως 31/12/2020.
  • 3. Συνταξιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13/5/2016 έως και 30/9/2019 μετά τον επανυπολογισμό των ποσών που έλαβαν θα δουν άμεσα αυξήσεις στο εισόδημά τους αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 και μετά.
  • 4. Οσοι έλαβαν τις συντάξεις τους με διατάξεις νόμων πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) ως εξής:
  • – Οσοι λαμβάνουν συντάξεις ακόμη και κατά 50 ευρώ υψηλότερες από αυτές που προέκυψαν μετά τον επανυπολογισμό του Ν. 4387/16. Για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους η αύξηση στο εισόδημά τους θα είναι μόνο λογιστική, καθώς θα μειωθεί η προσωπική τους διαφορά κατά μέσο όρο 45 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν στο μέλλον αυξήσεις στις συντάξεις τους, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλέπονταν αρχικά, με τις τιμαριθμικές αυξήσεις που θα δοθούν σταδιακά μετά το 2023.
  • – Οσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά μέσο όρο 30 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα περάσει σε θετική διαφορά και θα δικαιούται αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει κατά μέσο όρο 30 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα καταβληθεί στους συνταξιούχους σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να αναμένεται να δοθεί έως τις 31/12/2020 και την τελευταία στις 31/12/2024.
  • – Οσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που δικαιούνται μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Μετά τον επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά μέσο όρο άνω των 40 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα λάβει την αύξηση της σύνταξης σε πέντε δόσεις. Η πρώτη αναμένεται να δοθεί έως τις 31/12/2020 και η τελευταία στις 31/12/2024.

5. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε σχέση με το προσχέδιο, όμως, το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση προβλέπει μία αλλαγή αναφορικά με τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, εκτός από τις αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρει πως με το προβλεπόμενο από τον προϋπολογισμό κονδύλιο ύψους 0,5% το 2020 (πάνω από 900 εκατ. ευρώ) θα καλύπτεται γενικά «η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας» και όχι η δαπάνη για μία «εφάπαξ παροχή» προς τους συνταξιούχους, όπως προέβλεπε το προσχέδιο.

Ποιοι δικαιούνται ΚΕΑ, Α21, επιδόματα ΟΠΕΚΑ , Αιτήσεις – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά – Πληρωμή συντάξεων , ΚΕΑ, Α21, ΑΜΕΑ

Α21 ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για το επίδομα παιδιού

Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2020 22:11