Μέρκελ: Οργιάζουν οι φήμες για την υγεία της

: “Η καγκελάριος είναι καλά και θα κάνει όλα όσα έχει προγραμματίσει” ήταν η λακωνική απάντηση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για την υγεία της Άνγκελα .

Χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες, κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας υπουργού Δικαιοσύνης η Μέρκελ άρχισε να τρέμει σύγκορμη. Όρθια στο πλάι του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να διατηρήσει τον έλεγχο και να κρύψει το τρέμουλο, πλην όμως ανησύχησαν οι πάντες και έσπευσαν να της φέρουν ένα ποτήρι νερό, καθώς την προηγούμενη φορά -κατά την υποδοχή του νέου Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με καύσωνα στο προαύλιο της καγκελαρίας- η επίσημη ερμηνεία ήταν ότι είχε πάθει αφυδάτωση. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν της έλειπε το νερό, πολύ σύντομα συνήλθε και μετά πήγε σαν να μην τρέχει τίποτα στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο αεροπλάνο για την Ιαπωνία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G20.

Αν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να ασχολούνται με περιστατικά υγείας πριν αποφασίσει να μιλήσει επισήμως ο ασθενής, μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια του τρέμουλου της Μέρκελ. Κι όλοι περιμένουν να δουν εάν θα βγάλει το βαρύ πρόγραμμα των επόμενων ημερών (G20, δύο μεγάλες πτήσεις σε τρεις μέρες, σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.) όπως τα κατάφερνε με εντυπωσιακό τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Γερμανία θεωρείται αυτονόητο ότι όταν ένας πολιτικός έχει μια ασθένεια που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του θα πρέπει να παραιτείται. Γι’ αυτό και πολλοί θυμήθηκαν χθες τη δήλωση της Μέρκελ, όταν είχε ανακοινώσει την τέταρτη υποψηφιότητά της για την καγκελαρία το Νοέμβριο του 2016. “Θα παραμείνω καγκελάριος για ολόκληρη τη θητεία”, είχε πει, “αλλά, και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία”, γράφει το avgi.gr.