Νέα αγροτών 26/1/2021: ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές – Ενίσχυση για ελαιόλαδο

Νέα αγροτών 26/1/2021: ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές – Ενίσχυση για ελαιόλαδο – Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει μεν, ελέγχει δε

NEWSΓια την πρόσφατη τροποποιητική εγκύκλιο που αναρτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούσε τους διοικητικούς ελέγχους(σ.σ. απόφαση της μόλις προηγούμενης διοίκησης) και η οποία αναστάτωσε Αγρότες και Κτηνοτρόφους, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνή ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνης Παπάς.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Η προηγούμενη εγκύκλιος ζητούσε από Αγρότες που νοικιάζουν αγροτεμάχια να καταθέσουν εντός 15 ημερών το Ε9 των ιδιοκτητών. Αν αυτό δε γινόταν Αγρότες και Κτηνοτρόφοι έχαναν τις επιδοτήσεις τους.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής, στον αριθμό 50 είναι οι παραγωγοί που είχαν πρόβλημα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη-σ.σ.δεν ήταν αληθή-, σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κατανέμονται κατά μερικές δεκάδες σε κάθε έναν από τους 5 νομούς της Περιφέρειας.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τους Αγρότες και η επικοινωνία του θέματος και από κυβερνητικούς Βουλευτές(σ.σ. όπως από τη Ροδόπη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης), έκανε την νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρόεδρο, Φάνη Παπά, να εκδώσει μια νέα τροποποιητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίδεται η δυνατότητα στον παραγωγό νομότυπα, να καταθέσει το ιδιωτικό συμφωνητικό, ή και να αντλήσει η υπηρεσία οποιοδήποτε στοιχείο, αξιοποιώντας τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, που υπάρχει στη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Ειδικότερα

Για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, για την επιβεβαίωση των δηλωθέντων στοιχείων στην ΕΑΕ ελέγχεται η ταυτοποίησή τους με τα παραστατικά χρήσης που έχουν επισυναφθεί με ευθύνη του γεωργού στον ηλεκτρονικό φάκελο που συνοδεύει την κατ’ ́έτος υποβληθείσα ΕΑΕ.

1.Προκειμένου να είναι νομότυπο ένα παραστατικό χρήσης μη ιδιόκτητων (ενοικιαζόμενων) αγροτεμαχίων–πρέπει να περιλαμβάνει όσα περιγράφονται στην κατ ́έτος ΕΓΚΥΚΛΙΟ-ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ήτοι:

• να αναγράφονται υποχρεωτικά οι ΑΦΜ ιδιοκτήτη/-τριαςκαι ενοικιαστή/-τριας,
• να αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων και το Α.Τ.Α.Κ. όπου απαιτείται
• να περιγράφεται το μίσθιο
• να αναγράφεται η χρονική περίοδος της μίσθωσης,
• να έχουν θεώρηση του γνησίου της υπογραφής για καθένα από τους αντισυμβαλλόμενους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπά, οι κανόνες για τους ελέγχους υπάρχουν και όταν καταγγελίες, ή στοιχεία δεν συμφωνούν, οι έλεγχοι θα γίνονται με ενδελεχή τρόπο και δεν δίνεται λευκή επιταγή σε κανέναν. Δεν είναι λίγες οι ενημερώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων-ΑΑΔΕ-, για κενά και μη αντιστοιχία στοιχείων.
Φυσικά το θέμα θα λυθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, το οποίο εν έτει 2021 δεν έχει προχωρήσει, ακόμη, συνεπώς ούτε Δασοντολόγιο υπάρχει…

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το εμβληματικό αυτό έργο θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, με το πλέον αξιόπιστο περιεχόμενο, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών.

Το ίδιο θα συμβεί και για την ταχύτατη επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος που αφορά στις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, καθώς και στο θέμα των «δασωμένων αγρών» με ολοκληρωμένες προτάσεις που θα δίνουν οριστική λύση.

Κλείνοντας ο κ. Παπάς δεν απέκλεισε ενδεχόμενη επίσκεψη στο παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή, να δει και τα όποια λειτουργικά προβλήματα υπάρχουν. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί με καλά λόγια στο προσωπικό, που εν μέσω πανδημίας, εργάσθηκε και με τηλεδιάσκεψη και έφερε σε πέρας, πέρα από τα συνήθη και 9 μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού.

Αγροτικό δελτίο 25/1/2021: ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές – Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις

Δελτίο ειδήσεων 21/1/2021: Κάρτα αγρότη, ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές

Τελευταία Επεξεργασία: