News Ελλάδα- Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 11/6

– Μία απίστευτη εξέλιξη, που δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των Αμερικανών στους , συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν αποφασίστηκε να διακοπεί εντελώς η πρόσβαση των Τούρκων πιλότων, που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση της Αριζόνας για εκπαίδευση, στα αεροπλάνα F-35.

Ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν ότι τέθηκε θέμα για τα απόρρητα μυστικά του αμερικανικού μαχητικού και εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτά θα κλαπούν από τους Τούρκους πιλότους.

Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό Foreign Policy σε κείμενο της Lara Seligman, η οποία είχε δημοσιεύσει και τις πληροφορίες για την αποστολή της επιστολής που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουσλουσί Ακάρ. Tην περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο έδωσε επίσημα στην Τουρκία προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, διαφορετικά η χώρα θα εκδιωχθεί και από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 ενώ δεν θα της δοθούν τα μαχητικά αεροπλάνα που αγόρασε στο πλαίσιο συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία. Εκείνη την ημέρα, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι θα εκδιωχθούν από τη χώρα, ανέφερε η απόφαση.

– Εκστρατεία ενωτικού προφίλ από τη

Στη σταδιακή κλιµάκωση της προεκλογικής του στρατηγικής, εν όψει των 27 ηµερών που αποµένουν µέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Ο ελληνικός λαός µε την ψήφο του στις 26 Μαΐου ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου πάλι µε την ψήφο του θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα για να έρθουν επιτέλους η ανάπτυξη και η ευηµερία σε όλους τους Ελληνες» ήταν η πρώτη γεµάτη ικανοποίηση επίσηµη αντίδραση της Πειραιώς.

Καλά πληροφορηµένες πηγές προϊδεάζουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιµείνει να απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες επιχειρώντας να ταυτίσει τη «γαλάζια» κυβερνητική πρόταση µε τις βασικές ανάγκες της καθηµερινότητας των πολιτών, αποφεύγοντας όµως να εµπλακεί σε ανέξοδες αντιπαραθέσεις µε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν, µάλιστα, πως η προεκλογική καµπάνια του κόµµατος δεν ετεροκαθορίζεται από τις τακτικές κινήσεις της απερχόµενης κυβέρνησης, που, όπως σηµειώνουν, αποτυγχάνει µέχρι στιγµής να βρει πολιτικό αφήγηµα.

– Ρυθµιστικό ρόλο την επόµενη µέρα διεκδικεί το

Το στοίχηµα της ισχυρής εντολής, που «θα αποτρέψει την κυριαρχία της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναµώσει καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ», βάζει η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής εν όψει των εθνικών εκλογών. Επειτα από διαδοχικές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, το επιτελείο της Φώφης Γεννηµατά επιλέγει να ανεβάσει τον πήχη, διεκδικώντας την εξασφάλιση διψήφιου ποσοστού και ρυθµιστικό ρόλο για την εποµένη των εκλογών.

Ο διπλός στόχος συνοδεύεται από επιθετική ρητορική τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα Δηµοκρατία και θεωρείται η µόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση του κόµµατος. Οπως τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί πλέον να οικοδοµήσει στη βάση του 7,7% που έλαβε στις ευρωεκλογές, επενδύοντας στον επαναπατρισµό απογοητευµένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

– Ναυάγιο στη : Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες- Έξι οι νεκροί

Έξι νεκροί είναι ο απολογισμός από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες, το πρωί της Τρίτης, 2,5 μίλια ανοικτά των Παμφύλων λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διασωθεί 58 άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

– Οδικά : Σηµαντική µείωση 44% των θανάτων

Βαρύς εξακολουθεί να είναι ο φόρος αίµατος στην άσφαλτο για τη χώρα µας, καθώς, παρότι εµφανίζει τη µεγαλύτερη µείωση στους θανάτους από οδικά ατυχήµατα, τα θύµατα των τροχαίων συνεχίζουν να ξεπερνούν σε αριθµό τον µέσο όρο των κρατών-µελών της ΕΕ.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, οι θάνατοι από τα οδικά ατυχήµατα στην Ελλάδα µειώθηκαν κατά 44% την οκταετία 2010-2018, ενώ στόχος είναι στο τέλος της δεκαετίας η µείωση να φτάνει το 50%. Ωστόσο, παρά την αξιοσηµείωτη πρόοδο των τελευταίων ετών, το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη χώρα µας εξακολουθεί να παραµένει χαµηλό. Τα στατιστικά στοιχεία εµφανίζουν ιδιαίτερα αυξηµένες τιµές.

Συγκεκριµένα, το 2018 καταγράφηκαν 68 νεκροί ανά εκατοµµύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός µέσος όρος ανέρχεται σε 49, αναφέρει το ethnos.gr.