News Ελλάδα- Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 20/6

– Ως το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74 χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς, σύμφωνα με αρθρογράφο της, «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην ανατ. ».

Και επίσης σημαίνει και κάτι άλλο αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τη «ΧαμπέρΤουρκ».

«Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».

– Τα µέτρα κατά της προσυπογράφουν οι ηγέτες των «28»

Σύµφωνα µε διπλωµάτες της ΕΕ, οι επικεφαλής των κρατών-µελών θα επικυρώσουν και την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για λήψη µέτρων «χωρίς καθυστέρηση», τα οποία θα επεξεργαστούν η Κοµισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Στα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που θα υιοθετηθούν σήµερα, το πνεύµα των 28 κρατών-µελών της Ευρώπης θα είναι παρόµοιο µε εκείνο που αποφάσισαν οι υπουργοί την Τρίτη στο Λουξεµβούργο.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι οι ηγέτες δεν αναµένεται να αποφασίσουν συγκεκριµένα µέτρα σήµερα, αφού πρόκειται για µια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Η Κοµισιόν θα λάβει αποφάσεις για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν κυρίως την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, τη µη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, την αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

– Ο σκέφτεται να κάνει… debate χωρίς αντίπαλο!

Οχι στους παράλληλους µονολόγους στο ντιµπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών λέει το Μέγαρο Μαξίµου, ζητώντας πιο ελεύθερη τηλεοπτική συζήτηση. Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει το ντιµπέιτ της 1ης Ιουλίου να έχει περισσότερο ανοιχτούς κανόνες και να µην περιοριστεί στο αυστηρό πλαίσιο των µονολόγων των πολιτικών αρχηγών, αλλά να αποκτήσει µεγαλύτερη ευελιξία. Πάντως, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις τηλεοπτικές εµφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζοντας µε βάση τις τηλεθεάσεις ότι κάθε φορά έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται άµεσα σε ένα κοινό τουλάχιστον 500.000 πολιτών που προσλαµβάνει άµεσα τα µηνύµατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ετσι, από τη στιγµή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να µην αντιπαρατεθεί σε µια «τηλεµαχία» µε τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόµενο να δώσει µια διακαναλική συνέντευξη σε τηλεοπτικούς δηµοσιογράφους και να δεχτεί τα ερωτήµατά τους χωρίς να υπάρχουν αυστηροί περιορισµοί. Εάν το επιτελείο του καταλήξει σε αυτήν την απόφαση, τότε αυτή η συνέντευξη πιθανολογείται πως θα παραχωρηθεί την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν κατανοούν την άρνηση του προέδρου της Νέας Δηµοκρατίας να µπει σε µια διαδικασία προγραµµατικής αντιπαράθεσης µαζί του.

: Στην τελική ευθεία µε πρόγραµµα και Επικρατείας

Με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράµµατος του κόµµατος αύριο Παρασκευή και την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η Νέα Δηµοκρατία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη µάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυµεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην αυριανή µεσηµεριανή εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσµο», όπου θα συνοψισθούν οι κύριες ανά τοµέα δεσµεύσεις του για «ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναµη Ελλάδα», που αποτελεί το κεντρικό σύνθηµα της εκλογικής αναµέτρησης. Με έναν έξυπνο και πρωτοποριακό τρόπο, όπως προϊδεάζουν υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ αναµένεται να επικαιροποιήσει τις βασικές πρόνοιες της «γαλάζιας» προγραµµατικής πρότασης στην Οικονοµία, την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια, την Ενέργεια και τους Θεσµούς.

– Η ενός μήνα έπεσε σε μία ώρα!

Η βροχή που συνήθως πέφτει όλο τον Ιούνιο έπεσε χθες μέσα σε μία ώρα στην Αθήνα και προκάλεσε χάος στην πρωτεύουσα. Χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως στα βορειοανατολικά προάστια, αιφνιδιάστηκαν από τη βιαιότητα της μεσημεριανής καταιγίδας και το χαλάζι.

Εκατοντάδες οδηγοί είδαν τα αυτοκίνητά τους να σβήνουν στους πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς έφτασαν τις 90. Αν και η βροχή ήταν δυνατή σχεδόν σε όλη την Αθήνα, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή, στον Γέρακα, στο Χαλάνδρι και στην Παλλήνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος της βροχόπτωσης στην Αγία Παρασκευή έφτασε τα 62,1 mm και στου Παπάγου τα 49 mm. Επίσης, στις περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η καταιγίδα έπεσαν 680 κεραυνοί σε όλη την Αττική.