News Ελλάδα- Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 23/4

– Το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών να λάβουν αναδρομικά αποδοχές που είχαν περικοπεί αντισυνταγματικά από το 2012, απέρριψε το .

Οπως αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο, μπορεί να έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους, αλλά τα αναδρομικά που δικαιούνται «μετρούν» από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η πρώτη απόφαση δικαίωσής τους στο ΣτΕ, δηλαδή στις 27 Φεβρουαρίου του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 γιατροί του ΕΣΥ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε ειδικά μισθολόγια που είχαν εφαρμοστεί βάσει του νόμου 4093/2012. Τον Φεβρουάριο του 2018 και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, εκδικάστηκε η προσφυγή τους. Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου για το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον και τη δημοσιονομική κρίση έκρινε ότι αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται μόνο οι αντιπροσωπευτικά τέσσερις προσφεύγοντες γιατροί και όχι όλα τα μέλη των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Περίπου 8,5 χιλιάδες γιατροί του ΕΣΥ ασκώντας το δικαίωμα της τριτανακοπής, η οποία και συζητήθηκε στο ΣτΕ τον περασμένο Οκτώβριο, επιχείρησαν να προσβάλουν την πρώτη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Οπως έγινε χθες γνωστό, η τριτανακοπή των νοσοκομειακών γιατρών απορρίφθηκε.

: Στους 310 οι νεκροί

Στους 310 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών, γνωστοποίησε πριν από λίγο η αστυνομία της χώρας της Ασίας. Πολλοί από τους — περίπου 500 — τραυματίες υπέκυψαν, εξήγησε η αστυνομία.

Κατά την ίδια πηγή, 40 ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε αυτό το στάδιο της έρευνας που διενεργείται από τις αρχές για τις επιθέσεις αυτές. Πρόκειται για μέλη ενός ντόπιου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama’ath (NTJ), διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σήμερα Τρίτη έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση και τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα, περί τις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

: Με άλλες δύο εξαφανισμένες γυναίκες προσπαθεί να συνδέσει η αστυνομία τον «Ορέστη»

Με άλλες δύο υποθέσεις γυναικών που έχουν δηλωθεί εξαφανισμένες, προσπαθεί να συνδέσει την εγκληματική δράση του 35χρονου ύποπτου η κυπριακή αστυνομία. Όπως προκύπτει από τις έρευνες του γραφείου καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος, στο κάδρο των ερευνών μπαίνουν και οι κινήσεις του λοχαγού της Εθνικής Φρουράς σε διάφορα σημεία με αλλοδαπές στη Λευκωσία, με τις οποίες γνωριζόταν μέσω Διαδίκτυο και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η «Καθημερινή Κύπρου», ο ύποπτος είχε προσεγγίσει περισσότερες από 30 αλλοδαπές γυναίκες με το προφίλ «Ορέστης» στο Facebook και στη πλατφόρμα γνωριμιών badoo. Μέλη του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν συλλέξει στοιχεία τόσο από τον προσωπικό υπολογιστή του υπόπτου όσο και από τον υπολογιστή που χρησιμοποιούσε στη δουλειά, διερευνώντας ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» που να συνδέουν και άλλες υποθέσεις με ελλείπουσες αλλοδαπές γυναίκες.

– Το αποκρούει τους ισχυρισμούς Καμμένου

«Αδειάζει», με επίσημη ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, εναντίον του πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση επισημαίνεται πως «όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού, και φυσικά οι υπογραφείσες συμβάσεις, βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Εχουν δε πολλαπλώς διαβιβαστεί τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για τον κατ’ αρμοδιότητα έλεγχό τους».

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ αποκρούει τους ισχυρισμούς Καμμένου πως τα έγγραφα είχαν καταστραφεί, επισημαίνοντας πως «ουδέποτε ο τ. υπουργός, κ. Κοτζιάς, έδωσε εντολή να καταστραφούν τα έγγραφα που αφορούν τον εν θέματι διαγωνισμό». Παράλληλα, όσον αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία που διάβασε ο κ. Καμμένος, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως «το μεγαλύτερο τμήμα της αναγνωσθείσας στη Βουλή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας φαίνεται να προέρχεται από προσωπικές διευθύνσεις, στις οποίες αυτονόητα ουδείς υπάλληλος του υπουργείου, πέραν των χρηστών του, δύναται να έχει πρόσβαση».

: «Ντροπή κ. Τσίπρα που κρατάτε τον φαύλο Πολάκη στην κυβέρνησή σας»

Σκληρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την χθεσινή αήθη επίθεση του κ. Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

«Νόμιζα ότι και η αθλιότητα έχει όρια. Έκανα λάθος. Ντροπή κ. Τσίπρα που κρατάτε τον φαύλο Πολάκη στην κυβέρνησή σας», αναφέρει σε tweet του ο κ. Μητσοτάκης.

Την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στο γνωστό ύφος, εξαπέλυσε επίθεση, στον κ. Κυμπουρόπουλο, μέσω Facebook, στην οποία αναφέρει:

«Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες, κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο, όπως οι άλλοι γιατροί, και όχι έτσι :(όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες!», αναφέρει το kathimerini.gr.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/04/2019 10:29