News Ελλάδα- Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 9/4

: Παραμονές εκλογών, όπως άλλωστε αναμενόταν, η κυβέρνηση φέρνει τον φάκελο Novartis στη Βουλή, εγκαινιάζοντας έτσι την προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο.

Μόνο που όλα δείχνουν ότι η κατάληξη της έρευνας οδηγεί σε ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis -σκάνδαλο για εκατοντάδες γιατρούς που συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα φάρμακα έναντι ανταλλαγμάτων- εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα.

Κατ’ αρχάς δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης -όλως τυχαίως…- ολοκληρώθηκε παραμονές των εκλογών. Ενώ ακόμα και ο επιμερισμός των ευθυνών δείχνει να υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες. Για άλλους, το όνομα των οποίων προστέθηκε στους κατηγορούμενους για λόγους δήθεν αμεροληψίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η δίωξη μπαίνει στο αρχείο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η παρουσία του οποίου στη λίστα των κατηγορουμένων, θα υπονόμευε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά.

– Κουνάει μαντίλι η Cosco στον Πειραιά

Σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας προχώρησε η Cosco Shipping, κρατικός «βραχίονας» της Κίνας στον κλάδο της ναυτιλίας, υπογράφοντας συμφωνία συνεργασίας με την Ιταλική κυβέρνηση.

Με τη συμφωνία η Cosco αποκτά πρόσβαση στις λιμενικές υποδομές της Ιταλίας, με επίκεντρο το λιμάνι της Τεργέστης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας ο λιμάνι του Πειραιά.

Με την κίνηση αυτή η κινεζική εταιρία αποκτά έναν ισχυρό μοχλό πίεσης έναντι της Ελλάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, ήδη έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στον Πειραιά, μετά και την απόφαση του ΚΑΣ, θα εξεταστεί ακόμα και υποβάθμιση της επένδυσης με την αξιοποίηση άλλων λιμένων σε άλλες χώρες, με πρώτο πρώτο το ιταλικό λιμάνι της Τεργέστης.

– Εφοδος ελεγκτών στα σπίτια όσων πάρουν επιδότηση για την α’ κατοικία

«Το μη χείρον βέλτιστον» λέει το γνωστό ρητό και κάπως έτσι η ελληνική πλευρά υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των Θεσμών, που απέρριψαν ασυζητητί το σχέδιο για επιδότηση του 100% όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Το κέρδος είναι ότι η επιδότηση ξεκινά από το 20% της δόσης και όχι χαμηλότερα, όπως ζητούσαν οι ξένοι τεχνοκράτες. Ωστόσο το σύστημα θα επανεξεταστεί στο τέλος της χρονιάς, όταν θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για το πόσοι μπήκαν κάτω από την «ομπρέλα» και πόσα έχουν λαμβάνειν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς οι Ευρωπαίοι αφενός αμφισβητούν ότι το κόστος είναι 150 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ από το 2020), αφετέρου φοβούνται ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι.

Πριν μπει, πάντως, κανείς στη διαδικασία υπολογισμού του τι ακριβώς δικαιούται για να μπορέσει να εξυπηρετεί το δόση του ρυθμισμένου του δανείου, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι αν χτυπήσει κάποιος τα ξημερώματα την πόρτα του, δεν θα είναι ο γαλατάς, αλλά υπάλληλοι που θα ελέγξουν πόσα είναι τα μέλη της οικογένειας!!!

– Η Χατζηγεωργίου παράτησε ομιλία στη μέση και έφυγε

Στη μέση άφησε η Ελευθερία Χατζηγεωργίου την ομιλία της στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη, καθώς αποχώρησε ιδιαίτερα ενοχλημένη για τα σχόλια που άκουσε.

Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κατέβηκε από το βήμα, δίχως να κρύβει τον εκνευρισμό της για τα σχόλια του ακροατηρίου γιατί αντί να μιλήσει για την προσφορά του νοσοκομείου, στην ομιλία της απαριθμούσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας. «Για το Παπαγεωργίου θα μιλήσετε;» φώναξε κάποιος και σύμφωνα με το ΑΠΕ προκλήθηκε ένταση.

Αμέσως μετά, η κ. Χατζηγεωργίου αποχώρησε από το βήμα αφήνοντας… κάγκελο την Πόπη Τσαπανίδου, που παρουσίασε την εκδήλωση. «Θα παρακαλέσω, μέρα που είναι να μην δημιουργούνται τέτοιες εντάσεις… Μήπως να το ξανασκεφτούμε κ. Χατζηγεωργίου; Μπορείτε να απαντήσετε με επιχειρήματα», είπε η δημοσιογράφος, αλλά δεν κατάφερε να μεταπείσει την υφυπουργό. «Να σέβεστε τον καλεσμένο σας», ήταν η απάντηση της κ. Χατζηγεωργίου, που αποχώρησε.

– Λοβέρδος για Novartis: Πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών

Eντονη είναι η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου για το αίτημα άρσης της ασυλίας που αφορά στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του «τον πιο στοχοποιημένο πολιτικό από το 1989», αναφέρει το iefimerida.gr.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/04/2019 10:33