O ΕΟΔΥ  απαντά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λάθη στην καταμέτρηση των κρουσμάτων κορονοϊού

O ΕΟΔΥ απαντά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λάθη στην καταμέτρηση των -Απάντηση στα «δημοσιεύματα που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα» και αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» δίνει ο .

NEWS  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορονοϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».

Σε αυτό το πλαίσιο καταλήγει στα εξής:

Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ .
Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ.
«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων», κλείνει η ανακοίνωση.

 Τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη του κοροναϊού – Το παρασκήνιο με τον ΕΟΔΥ-O ΕΟΔΥ απαντά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λάθη στην καταμέτρηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Ο… αθάνατος νεοελληνικός αλληλοσπαραγμός, η γκρίνια, η εσωστρέφεια και ο διχασμός με τη δημιουργία «μαγαζιών» και «παραμάγαζων, εμφανίστηκε ξανά την πιο κρίσιμη στιγμή.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου με θύματα πολύ περισσότερα από εκείνα που θα είχαμε με κανονικά όπλα, ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα προκαλεί πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Τα όσα αποκαλύπτονται για τις συγκρούσεις μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών, για το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καταγραφή των κρουσμάτων και τις αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς και για τις ευθύνες που υπάρχουν στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Πολιτεία το δεύτερο κύμα πανδημίας, είναι συγκλονιστικά.

Αν και δεν είναι η ώρα του «λογαριασμού» και της απόδοσης ευθυνών –το ίδιο λέει άλλωστε και η αντιπολίτευση- πλέον τίθεται για την κυβέρνηση ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει, ακόμη και τώρα.

Και κυρίως στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται η «καυτή πατάτα» της περαιτέρω διαχείρισης της κρίσης, των αποφάσεων που θα ληφθούν για τις γιορτές αλλά κι ενός πιθανού τρίτου κύματος πανδημίας τον Ιανουάριο.

Με τον κόσμο κουρασμένο, απογοητευμένο, φοβισμένο και οικονομικά κατεστραμμένο, πλέον δεν είναι εύκολο να επικαλείσαι την ατομική ευθύνη όταν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας συλλογικές ευθύνες.

Όταν δηλαδή κρατικοί φορείς και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα (κι όχι μόνο) δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να για να αποφευχθεί η έκρηξη της πανδημίας και η εκατόμβη νεκρών.

Το παράλληλο Μητρώο
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής» αναφορικά με το ρόλο του ΕΟΔΥ στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας είναι εντυπωσιακά. Και μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός να έσπευσε πρωί –πρωί της Κυριακής να διαψεύσει τα όσα γράφονται στον Τύπο, όμως, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όλα αυτά ήταν λίγο –πολύ γνωστά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, που αξίζει να αγοράσετε για να διαβάσετε συνταρακτικές αποκαλύψεις, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί μέτωπα που κάνουν τεράστια ζημιά. Τα δύο στρατόπεδα αποτελούνται από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.

Παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο και μετά υπήρξαν φήμες ότι οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς «ήταν στα μαχαίρια», στην παρούσα φάση φαίνεται να βρίσκονται μαζί απέναντι στο άλλο στρατόπεδο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κοροναϊοϋ, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κοροναϊό και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.

Οι επιστήμονες –και η κυβέρνηση στη συνέχεια διά του κ. Χαρδαλιά- χρεώνουν στον ΕΟΔΥ προχειρότητες ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων και την ενημέρωση που είχαν ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις που έπρεπε.

Κορονοϊός ΤΩΡΑ- ΕΟΔΥ: Στα 2.422 τα νέα κρούσματα – 443 διασωληνωμένοι – 63 θάνατοι

Κορονοϊός ΤΩΡΑ: Πλαφόν στις τιμές των εξετάσεων – Πόσο θα στοιχίζουν rapid και μοριακό τεστ

Τελευταία Επεξεργασία: