Οι συντάξεις του μέλλοντος σε αριθμούς! Όλο το σχέδιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι συντάξεις του μέλλοντος σε αριθμούς ! Όλο το σχέδιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Νέο ταμείο που θα δίνει ως και 30% μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους σημερινούς 35άρηδες προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης από το διανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιοποιητικό

NEWS – Το κλειδί των αυξήσεων, σύμφωνα με τους πίνακες που συνοδεύουν την πρωτόλεια μορφή του νέου συστήματος τους οποίους αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι στο ποσό των εισφορών και στα έτη που θα αποταμιεύονται ή θα επενδύονται. Επένδυση μεγάλων εισφορών για πολλά χρόνια ακόμη και με μηδενικό ρίσκο φέρνει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με επένδυση λιγότερων εισφορών για λιγότερα έτη.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Για παράδειγμα:

 • Εργαζόμενος με μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη εισφορών στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με επένδυση χαμηλού και μεσαίου ρίσκου, θα πάρει στην ηλικία των 65 ετών 522 ευρώ επικουρική σύνταξη, ενώ με το σημερινό καθεστώς, στην ίδια ηλικία με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό, θα έπαιρνε 343 ευρώ.
 • Εργαζόμενος με μισθό 857 ευρώ και 30 έτη εισφορών στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θα αποχωρήσει στην ηλικία των 62 ετών, θα πάρει 171 ευρώ επικουρική σύνταξη, ενώ με το σημερινό καθεστώς, στην ίδια ηλικία με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό θα έπαιρνε 125 ευρώ.

Το κεφαλαιοπποοιητικό μοντέλο στις επικουρικές συντάξεις είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τη Ν.Δ. και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στο εθνικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που προωθείται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το νέο σύστημα εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σηματοδοτεί το «τέλος εποχής» για τις επικουρικές συντάξεις. Πλέον ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει για τη δική του σύνταξη, ενώ με το ισχύον σύστημα που θα σταματήσει να παίρνει νέες εισφορές σε μερικούς μήνες, οι ασφαλισμένοι που θα μείνουν θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές για τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Οι συντάξεις, δε, των παλαιών ασφαλισμένων που θα συνεχίσουν στο υφιστάμενο σύστημα θα πληρωθούν από τον εθνικό κουμπαρά του Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), καθώς από εκεί θα καλύπτονται τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν στα επόμενα χρόνια λόγω της έλλειψης νέων εισφορών.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για τη μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Η ηλικιακή γραμμή που χωρίζει νέους και παλιούς ασφαλισμένους είναι τα 35 έτη, καθώς στο σχέδιο αναφέρεται ότι στο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ασφαλίζονται οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία και σε εθελοντική βάση όσοι είναι ήδη ασφαλισμένοι με ηλικία ως 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ένας 30άρης ασφαλισμένος ήδη στο ΕΤΕΑΕΠ θα μπορεί να μεταφερθεί στο νέο επικουρικό παίρνοντας στα χέρια του την ευθύνη για την αξιοποίηση των εισφορών του και στοχεύοντας σε μια καλύτερη επικουρική σύνταξη μετά τα 62 έτη.

Στο διανεμητικό μοντέλο, οι εισφορές των ασφαλισμένων κατατίθενται άτοκα σε έναν ενιαίο λογαριασμό και από αυτόν το λογαριασμό βγαίνουν κάθε μήνα τα 300 εκατ. ευρώ για να πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα οι εισφορές θα πηγαίνουν σε ατομικό κουμπαρά και ο ασφαλισμένος ακόμη και αν επιλέγει το μηδενικό ρίσκο επένδυσης (π.χ. κρατικά ομόλογα) για σιγουριά θα έχει και τόκο που σήμερα δεν υπάρχει.

Το μειονέκτημα στο νέο μοντέλο είναι ότι η εγγύηση του κράτους για την πληρωμή των συντάξεων θα είναι έμμεση, καθώς το νέο επικουρικό ταμείο θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα ενταχθεί στον πρώτο πυλώνα για τον οποίο ισχύει η συνταγματική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει την πληρωμή των κύριων συντάξεων και των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Για τις παροχές του νέου συστήματος δεν υπάρχει εγγύηση, αλλά εξετάζονται δικλίδες ασφαλείας ώστε σε κάθε περίπτωση (ακόμη και αρνητικών μεταβολών) οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις να έχουν μια εγγυημένη ελάχιστη θετική απόδοση. Βέβαια το οξύμωρο στα χρόνια των Μνημονίων ήταν ότι ναι μεν οι συντάξεις πληρώνονταν με εγγύηση από το κράτος, πλην όμως είχαν ψαλιδιστεί πάνω από 25%.

Η εποπτεία του νέου φορέα στο σκέλος των επενδύσεων θα ασκείται από τις αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Τράπεζα της Ελλάδος) και η διοίκησή του θα επιλέγεται με διαγωνισμό και αυστηρά κριτήρια.

ΤΟ «ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

(προβολή πρώτης μελέτης με επένδυση χαμηλού και μεσαίου ρίσκου) 

 1. Μέσος μισθός 857 ευρώ για όλα τα έτη
Eτη καταβολής εισφορών (σώρευση κεφαλαίου) Ηλικία συνταξιοδότησης και ποσό επικουρικής με παλιό και νέο σύστημα ανάλογα με έτη εισφορών
62 65 67
Παλιό Νέο Παλιό Νέο Παλιό Νέο
30 124,60 170,97 137,27 188,35 147,33 202,16
35 150,47 217,28 165,78 239,37 177,93 256,92
40 178,07 270,96 196,18 298,52 210,57 320,40
 1. Μέσος μισθός 500 ευρώ για όλα τα έτη
Eτη καταβολής εισφορών (σώρευση κεφαλαίου) Ηλικία συνταξιοδότησης και ποσό επικουρικής με παλιό και νέο σύστημα ανάλογα με έτη εισφορών
62 65 67
Παλιό Νέο Παλιό Νέο Παλιό Νέο
30 218,05 299,19 240,22 329,62 257,83 353,78
35 263,33 380,23 290,11 418,90 311,37 449,61
40 311,63 474,18 343,32 522,41 368,49 560,70

Οι συντάξεις του μέλλοντος σε αριθμούς! Όλο το σχέδιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Δεν θα μειωθούν οι σημερινές συντάξεις

Οι επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων θα μειωθούν; «Οχι» είναι η απάντηση του υπουργείου που συμπληρώνει ότι «οι σημερινές επικουρικές συντάξεις όπως και οι κύριες δεν επηρεάζονται από το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα, δηλαδή ποιος θα πληρώνει τις σημερινές επικουρικές καθώς θα λιγοστεύουν οι ασφαλισμένοι, το αναλαμβάνει το ΑΚΑΓΕ, το Ταμείο για την αλληλεγγύη των γενεών, το οποίο σήμερα έχει αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία διαρκώς αυξάνονται κατά περίπου 1 δισ. τον χρόνο, και ο Τακτικός Προϋπολογισμός. Το μεταβατικό κόστος απλώνεται σε βάθος χρόνου 60 ετών, με τα πρώτα χρόνια να είναι σχετικά χαμηλό. Ηδη εκπονούνται τρεις επιστημονικές μελέτες που θα κατατεθούν μαζί με το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Από το 2022 ή και νωρίτερα οι αλλαγές

Το νέο σύστημα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2022. Δεν αποκλείεται όμως να έρθει και νωρίτερα (π.χ. στα μέσα του 2021) αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η αρχική στόχευση της κυβέρνησης πριν την πανδημία ήταν να ξεκινήσει από 1/1/2021.

Η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι μακροπρόθεσμα σε 30-40 χρόνια τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα εξασφαλίζουν υψηλότερες συντάξεις από το σημερινό (διανεμητικό) σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η δημογραφική γήρανση είναι ένας από τους βασικούς αν όχι ο βασικότερος λόγος που αλλάζει το μοντέλο στην επικουρική ασφάλιση καθώς η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Ιταλία στην εξάρτηση ηλικιωμένων από νέους εργαζόμενους και βαθμιαία όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα πλήρωναν για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση των συντάξεων.

Οι συντάξεις του μέλλοντος σε αριθμούς! Όλο το σχέδιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 

 1. Ποιους αφορά:

* Τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

* Τους νέους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες με επικουρική ασφάλιση, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, και

* Σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών. 

 1. Ποιους δεν αφορά:
 • Τους σημερινούς συνταξιούχους
 • Τους σημερινούς σφαλισμένους άνω των 35 ετών, και,
 • Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
 1. Ύψος Εισφορών:

Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν ίδιες, δηλαδή 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών) ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

 1. Ατομικός κουμπαράς εισφορών:

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του, και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 15ετία.

Οι συντάξεις του μέλλοντος σε αριθμούς! Όλο το σχέδιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Αντίστροφη μέτρηση για τις αγροτικές επιδοτήσεις και την εξόφληση

Εντός τις επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα το διήμερο 17 με 18 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Πριν λοιπόν τα Χριστούγεννα θα δουν λεφτά στις τσέπες τους οι παραγωγοί των αγροτικών επιδοτήσεων, με την πληρωμή της β δόσης της ενιαίας ενίσχυσης και ως επακόλουθο την εξόφληση των επιδοτήσεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2020, ενώ παράλληλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ  θα πληρώσει και όσους παραγωγούς δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή λόγω ότι με το 70% δεν συμπλήρωναν το ποσό των 250 ευρώ και το συμπληρώνουν με την εξόφληση.

Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης 2020.

Παράλληλα όπως έκανε γνωστό χθες ο Οργανισμός σε περίπτωση που κατά την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2020 για τις επιδοτήσεις καταχωρήθηκε στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ εσφαλμένος αριθμός αιτούμενων ζώων συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων λόγω λανθασμένης εκτίμησης αναφορικά με την τελικά παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος στη λήξη του έτους, παρακαλούμε όπως:

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν στη υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης διόρθωσης του αριθμού των αιτούμενων ζώων

α) συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων στον τομέα του Αιγοπρόβειου κρέατος

β) συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων

έως 31/01/2021

Σημειώνεται ότι μετά την ημερομηνία αυτή τυχόν αιτήματα διόρθωσης θα απορρίπτονται.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων πραγματοποιείται στην εφαρμογή https ://osdeypovoli. dikaiomata.gr / gaee2020/#/EdetedeaeehdSearch

Τελευταία Επεξεργασία: