ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές : Ερχονται μαζικές πληρωμές στους αγρότες

: Το απόγευμα της Δευτέρας 1η Ιουλίου θα είναι διαθέσιμα μέσω των ATM, τα χρήματα των δικαιούχων παραγωγών από το πακέτο πληρωμών του (opekepe.gr), ύψους 29,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypaithros.gr, χθες Παρασκευή 28 Ιουνίου προχώρησε κανονικά η διαδικασία, αλλά επειδή μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο, τα χρήματα θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων από τη Δευτέρα το απόγευμα.

Για τους δικαιούχους που δεν κατέχουν κάρτα ανάληψης, μπορούν να λάβουν τα χρήματά τους από τα υποκαταστήματα των τραπεζών από το πρωί της Τρίτης 2 Ιουλίου.

Όπως πρώτη αποκάλυψε η «ΥΧ» στο φύλλο που κυκλοφορεί, ο εκτός από συμπληρωματικές πληρωμές σε μία σειρά συνδεδεμένων καθεστώτων, πραγματοποιεί και νέες, όπως για παράδειγμα η συνδεδεμένη για τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων, η ενίσχυση για την παραγωγή γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου και της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.

Πριν από περίπου έναν μήνα, στα τέλη Μαΐου, είχε προηγηθεί η καταβολή ποσού 11,5 εκατ. ευρώ περίπου και νωρίτερα, στις 28 Μαρτίου, το μεγάλο πακέτο πληρωμών ύψους 187,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», περίπου 600.000 παραγωγοί πληρώνονται το Πρασίνισμα, ύψους 17,2 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ θα δοθούν υπόλοιπα περίπου 494.000 ευρώ για το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης και 3,3 εκατ. ευρώ για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Ειδικά δικαιώματα κτηνοτρόφων

Στο πακέτο πληρωμών περιλαμβάνονται και συνδεδεμένες ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων τα ειδικά δικαιώματα κτηνοτρόφων. Πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη η απόφαση που καθορίζει το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης, με την ενίσχυση για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 247,90 ευρώ ανά ΜΜΖ (Μονάδα Μεγάλου Ζώου) και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 46,40 ευρώ ανά ζώο. Τα ποσά αυτά είναι αυξημένα σε σχέση με την ενδεικτική τιμή, κατά 5,2% στα βοοειδή και κατά 24,6% στα αιγοπρόβατα.

Ο Οργανισμός καταβάλλει:

2,2 εκατ. ευρώ περίπου για το Μέτρο 1 (ενίσχυση βοοτρόφων)
533.000 ευρώ περίπου για το Μέτρο 2 (ενίσχυση αιγοπροβάτων)

Συνδεδεμένες

Επιπλέον, καταβάλλει 1,1 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.200 παραγωγούς, τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια της Μαστίχας Χίου. Παράλληλα, πραγματοποιεί συμπληρωματικές πληρωμές που αφορούν τις συνδεδεμένες για την καλλιέργεια:

Πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, ύψους 13.000 ευρώ περίπου.
Σκληρού σίτου, ύψους 8.900 ευρώ.
Βρώσιμων οσπρίων, ύψους 9.370 ευρώ περίπου.
Ζαχαρότευτλων, ύψους 3.900 ευρώ περίπου.
Καρπών με κέλυφος, ύψους 8.890 ευρώ.
Μήλων, ύψους 29.000 ευρώ.
Πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, ύψους 65.330 ευρώ.
Σπαραγγιών, ύψους 1.830 ευρώ.
Βαμβακιού, ύψους 194.000 ευρώ περίπου.
Ρυζιού, ύψους 85.000 ευρώ.
Σπόρων προς σπορά, ύψους 62.000 περίπου ευρώ.
Κορινθιακής σταφίδας, ύψους 34.000 ευρώ περίπου.
Βιομηχανικής ντομάτας, 2.000 ευρώ περίπου.

Επίσης, πραγματοποιούνται συμπληρωματικές πληρωμές για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την παράδοση:

Πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, ύψους 85.700 ευρώ.
Ροδάκινων προς χυμοποίηση, ύψους 232 ευρώ (μικρό υπόλοιπο).

Και στους τομείς κρέατος:

Περισσότερα από 357.000 ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας.
Περίπου 63.000 ευρώ για το βόειο κρέας.

Μέτρα στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου

Πριν από λίγες ημέρες, καθορίστηκε και το ύψος ενίσχυσης για το 2018 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, ως εξής:

Σε 46,20 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού και αίγειου γάλακτος.
Σε 66,10 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.

Αναλυτικά, καταβάλλονται:

2 εκατ. ευρώ περίπου για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού.
820.000 ευρώ περίπου για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού.
197.000 περίπου ευρώ για την παραγωγή αίγειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού.

Στον προγραμματισμό προβλέπεται συμπληρωματική πληρωμή για τη διατήρηση:

Παραδοσιακών ελαιώνων, ύψους 5.000 ευρώ.
Καλλιέργειας αμπέλων, ύψους 1.100 ευρώ περίπου.

Τέλος, θα καταβληθούν ένα μικρό υπόλοιπο εξόφλησης για την καλλιέργεια γεώμηλων και ποσό ύψους 485.000 ευρώ για τη Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Και στο βάθος… μπαράζ από de minimis

Προς πληρωμή είναι και η έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλια σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η ενίσχυση αφορά συνολική έκταση 17.360 στρ. και το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού είναι 70 ευρώ/στρέμμα.

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση de minimis για την καλλιέργεια του σπαραγγιού και την αιγοπροβατοτροφία στη Δυτική Μακεδονία, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης de minimis και στους παραγωγούς της Κρήτης, τα προϊόντα των οποίων έχουν πληγεί από το έντομο Tuta Absoluta.

Βιολογικά

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ, αν όχι σήμερα, το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα καταβληθεί και το 30% για τα βιολογικά στους δικαιούχους.