ΟΠΕΚΕΠΕ: Το απόλυτο μπάχαλο –  Σήμερα και αν… η βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα, ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το απόλυτο μπάχαλο – Σήμερα και αν… η βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα, ΕΛΓΑ αποζημιώσεις – Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις από τους αγρότες αλλά και από πολιτικούς αρχηγούς έγινε τελικά η πληρωμή επιπλέον 70 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

NEWS – Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πληρώθηκαν σήμερα ακόμη 70 εκατ. ευρώ από την επιδότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% των συνολικών απαιτήσεων κάθε δικαιούχου, διαδικασία που αφήνει και πάλι κενά σε σχέση με τα τελικά ποσά. Μάλιστα εξακολουθεί να εκκρεμεί το 5% που δεν πληρώθηκε για το πρασίνισμα.
Μειωμένα ποσά κατά 15% στη βασική ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ είδαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς την Παρασκευή. Συμπληρωματικά ποσά καταβλήθηκαν χθες, αλλά δεν φτάνουν στο 100% της ενίσχυσης του 2019.

Αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που έφερε ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ.
Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Μάλιστα για το ζήτημα υπήρξε οργισμένη ανακοίνωση από τη Φώφη Γεννηματά και ειδική αναφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι κατεβλήθη το υπόλοιπο ποσό της βασικής ενίσχυσης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων πληρωμών της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σειρά για πληρωμή παίρνουν:

 

  • Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τετάρτη 23/12.
  • Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

 

Στην εξέλιξη των πληρωμών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνης Παπάς με ανάρτησή του στο facebook, τονίζοντας ότι σε εξέλιξη είναι η καταβολή ενισχύσεων ύψους 800 εκ €, από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε 600.000 περίπου δικαιούχους.

Όπως ανέφερε, οι ενισχύσεις ξεκίνησαν να πιστώνονται από την Παρασκευή 18/12 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών της επικράτειας και η καταβολή τους ολοκληρώνεται την Δευτέρα 21/12.

Αναλυτικότερα, μέχρι και την Δευτέρα, σύμφωνα με τον κ. Παπά, θα έχουν καταβληθεί:

 

  • 280 εκ.€ για τη Βασική Ενίσχυση, εκ των οποίων τα 40 εκ.€ αντιστοιχούν σε δικαιώματα του Εθνικού Αποθέματος,
  • 490 εκ.€ για τις Επωφελείς Γεωργικές Πρακτικές για το Κλίμα & το Περιβάλλον (“Πρασίνισμα”) και
  • 30 εκ.€ σε περίπου 55.000 Νέους Γεωργούς.

 

Ειδικά για την βασική ενίσχυση, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επεσήμανε πως με την πληρωμή της Δευτέρας, ολοκληρώνεται η καταβολή του 97% των ενισχύσεων, εκτός δηλαδή ενός πολύ μικρού ποσοστού της τάξης του 3%, που θα αποδοθεί στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της χορήγησης του Εθνικού Αποθέματος.

Δώρο Χριστουγέννων 2020, Εκκρεμείς συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ-Αγροτικό 21/12/2020: Σήμερα η βασική ενίσχυση, πρασίνισμα – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

Τελευταία Επεξεργασία: