Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 2.000 ευρώ – ΕΦΚΑ εισφορές, Επίδομα θέρμανσης (video)

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 2.000 ευρώ – ΕΦΚΑ εισφορές, Επίδομα θέρμανσης – Τμηματικά από το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου

 – Υπενθυμίζουμε ότι οι αυξήσεις αρχικά είχε προγραμματιστεί να δοθούν έως το τέλος του 2020 αλλά η καταβολή μετατέθηκε για το 2021 κυρίως λόγω του lockdown και της ελλιπούς παρουσίας προσωπικού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Η εγκύκλιος Βρούτση που εκδόθηκε χθες διευκρινίζει ότι σε πρώτη φάση θα επαναϋπολογιστούν οι κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13 Μάιου του 2016 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019. Για τις παλαιές συντάξεις αναμένεται νέα εγκύκλιος.

Στην εγκύκλιο δίνεται έμφαση στους συνταξιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις το 2016, το 2017 και το 2018 διατηρούν – λόγω της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου – προσωπική διαφορά. Υπενθυμίζεται πως όσοι συνταξιούχοι υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13 Μαίου του 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 κι εφόσον η σύνταξή τους υπολογίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου 20% μικρότερη συγκριτικά με την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς, λαμβάνουν το 50% της διαφοράς των δυο συντάξεων ως προσωπική διαφορά. Με τον ίδιο μηχανισμό, οι συνταξιούχοι που βγήκαν το 2017 δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς, ενώ όσοι βγήκαν το 2018 το 1/4 της διαφοράς.

Από τον επαναϋπολογισμό, ζεστό χρήμα στην τσέπη θα δουν όσοι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Από τους υπόλοιπους, που διατηρούν προσωπική διαφορά, ορισμένοι μόνο θα δουν αυξήσεις ενώ οι συντάξεις των υπολοίπως θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παραθέτει η εγκύκλιος οι συντάξεις σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς θα διαμορφωθούν ως εξής:

  1. Έστω συνταξιούχος ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση την 1η Οκτωβρίου του 2016. Με βάση το προ Κατρούγκαλου καθεστώς, θα έπαιρνε σύνταξη 2.000€. Με βάση το νόμο Κατρούγκαλου δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.500€. Επειδή η σύνταξή αυτή υπολείπεται άνω του 20% από την σύνταξη των 2.000€ κι επειδή η αίτηση είναι τον Οκτώβρη του 2016, ο συνταξιούχος παίρνει το μισό της διαφοράς των 500€, δηλαδή 250€ ως προσωπική διαφορά. Συνολικά η σύνταξή του ανέρχεται με το νόμο Κατρούγκαλου σε 1.750€. Με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.600€. Επειδή η σύνταξη των 1.600€ είναι 20% μικρότερη από την σύνταξη των 2.000€ δικαιούται νέα προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Συνολικά η σύνταξή του ανέρχεται με το νόμο Βρούτση σε 1.800 ευρώ. Ο συνταξιούχος δικαιούται αναδρομικά από 1ην Οκτωβρίου 50 ευρώ αύξηση.
  2. Έστω συνταξιούχος με αίτηση 1η Οκτωβρίου του 2016 που θα ελάμβανε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου 2.000€ και με τον νόμο Κατρούγκαλου δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.600€ και προσωπική διαφορά 200€ (50% * 400€). Συνολικά η σύνταξή του ανέρχεται με το νόμο Κατρούγκαλου σε 1.800€. Έστω πως με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.500€ και προσωπική διαφορά 250 ευρώ. Συνολικά η σύνταξή του ανέρχεται με το νόμο Βρούτση σε 1.750 ευρώ. Ο συνταξιούχος παραμένει στα 1.800 ευρώ.
  3. Έστω συνταξιούχος με αίτηση 1η Οκτωβρίου του 2016 που θα ελάμβανε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου 2.000€ και με τον νόμο Κατρούγκαλου δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.600€ και προσωπική διαφορά 200€ (50% * 400€). Συνολικά η σύνταξή του ανέρχεται με το νόμο Κατρούγκαλου σε 1.800€. Έστω πως με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.700€. Επειδή τα 1.700 ευρώ δεν υπολείπονται 20% των 2.000 ευρώ δεν δικαιούται πλέον προσωπική διαφορά. Συνολικά η σύνταξή του ανέρχεται με το νόμο Βρούτση σε 1.700 ευρώ. Ο συνταξιούχος παίρνει προσωπική διαφορά 100 ευρώ και παραμένει στα 1.800 ευρώ.

Ειδική διαχείριση χρειάζεται για τις συντάξεις των ενστόλων, καθώς ισχύουν ειδικά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους αποχωρούν με περισσότερα από 44 συντάξιμα χρόνια.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 2.000 ευρώ – ΕΦΚΑ εισφορές, Επίδομα θέρμανσης – Στις 22 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Σε αγώνα δρόμου για την έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις διαδικασίες και τους δικαιούχους του φετινού διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος τους υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου είναι η απόφαση να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τα νοικοκυριά να ανοίξει στις 21-22 Δεκεμβρίου.

Μετά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης λόγω της πολυπλοκότητας του νέου συστήματος αλλά  και στη λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται να πάει πιο πίσω την πληρωμή του επιδόματος στους δικαιούχους το οποίο ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάσει  και τα 700 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης μέσα στο Γενάρη και όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπως αρχικά είναι ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η διεύρυνση του καταλόγου των επιδοτούμενων καυσίμων πέραν του πετρελαίου έχει δυσκολέψει τις φετινές διαδικασίες. Σε αντιδιαστολή με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες χρονιές, την τρέχουσα χειμερινή σεζόν το δημόσιο θα επιδοτήσει εκτός από την αγορά πετρελαίου και τη χρήση φυσικού αερίου, υγραερίου, πέλετ ή καυσόξυλων αλλά το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι «με βάση ποια παραστατικά».

Για τα καυσόξυλα και το πέλετ σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.500 κατοίκων σε ορεινές περιοχές έχει ξεκαθαρίσει πως θα απαιτείται η υποβολή αποδείξεων αγοράς εξοφλημένων με πλαστικό χρήμα. Για το φυσικό αέριο η μέθοδος αναζητείται ενώ για το πετρέλαιο, όπως και πέρυσι, ο καταναλωτής θα έχει υποχρέωση έως τη λήξη της σεζόν να αγοράσει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από αυτή που αντιστοιχεί στην επιδότηση.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΕΜΥ έχουν καθιερώσει φέτος ένα νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή μετά την κλιματική «διαίρεση» της χώρας σε 200.000 κομμάτια.  Στην κάθε «κομμάτι» αντιστοιχεί ένας συντελεστής ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.  Διαμορφώνεται λοιπόν ένας δείκτης κρύου, βαρόμετρο για το ύψος του επιδόματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι και το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ. Το μέγιστο όμως αναμένεται πως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 700 ευρώ.  Ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται το συνολικό κονδύλι να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια χορήγησης της επιδότησης θέρμανσης δεν μεταβάλλονται σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και είναι τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσίας. Συγκεκριμένα:

  1. Εισοδηματικά Κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για  τις μονογονεϊκές οικογένειες  το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  2. Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα καθαρά και μικτά ποσά για αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Δημοσίου – ΜΕΡΙΣΜΑ 2020, ΟΠΕΚΕΠΕ

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΚΕΑ, Α21 επίδομα παιδιού – 400 ευρώ ΟΑΕΔ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 800 ευρώ ΕΡΓΑΝΗ, Κοινωνικό μέρισμα 2020: Όλα τα νέα

Τελευταία Επεξεργασία: