Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας:  Θέμα χρόνου το θερμό επεισόδιο με τον σουλτάνο Ερντογάν – Κρίσιμες ώρες

Θέμα χρόνου το με τον διαταραγμένο Ερντογάν – Κρίσιμες ώρες: Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της στη Μεσόγειο, φλερτάροντας με ένα θερμό επεισόδιο.

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν στο εξής: Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα ή αν θα συνεχίσει τον «πόλεμο νεύρων».

Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο θα είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό εγγύτερα των 6 μιλίων από το Καστελόριζο.

Ενδεχομένως η να επιδιώκει να σύρει την Αθήνα σε υπερβολική αντίδραση, φλερτάροντας ουσιαστικά με θερμό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, εντείνει τις διπλωματικές επαφές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις βγάζουν εκτός κάδρου, τις διερευνητικές επαφές.

Ζητά δε από την ΕΕ την ενεργοποίηση των κυρώσεων ενώ θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Θέμα χρόνου το θερμό επεισόδιο με τον διαταραγμένο Ερντογάν – Κρίσιμες ώρες-«Φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο η Τουρκία

Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό, καθώς η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώκει τυχόν «θερμό» επεισόδιο.

Στο τραπέζι παραμένει μεταξύ άλλων το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, επιλογή για την οποία άλλωστε ο Δένδιας είχε ενημερώσει τους ομολόγους του από το καλοκαίρι.

Η απόφαση της Τουρκίας να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης κινητοποίησε εξαρχής τους επιτελείς του «Πενταγώνου» και πλέον σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ο Ερντογάν ξέρει πως οι Τούρκοι θα φύγουν ηττημένοι – Αν φύγουν
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Διδάκτορα Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), Γιώργο Φίλη προκειμένου να αναλύσει όλες τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis, την αντίδραση της Ελλάδας και κατά πόσο μπορεί η Αθήνα να στηρίζεται στους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), Γιώργος Φίλης.
«Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Ο Γιώργος Φίλης επισημαίνει πως με την κίνησή του αυτή και συγκεκριμένα με το να εκδώσει ΝΑVTEX στα 6 ν.μ. από το Καστελόριζο για το Oruc Reis, ο Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κάτι που μπορεί να το κάνει βάσει Διεθνούς Δικαίου.

«Να τονίσουμε πως η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα είναι προέκταση της στεριάς στην θάλασσα και έτσι όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία, αρνείται στην Ελλάδα να επεκτείνει την κυριαρχία της στην θάλασσα. Μπορούμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν», επισημαίνει ο καθηγητής Γεωστρατηγικής, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Θέμα χρόνου το θερμό επεισόδιο με τον διαταραγμένο Ερντογάν – Κρίσιμες ώρες-«Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει»

Στην συνέχεια ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας την πορεία του Oruc Reis το οποίο μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται μεταξύ των 20 και των 30 ν.μ. από το Καστελόριζο, πως «εάν έρθει κάτω από τα 12 ν.μ. η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει έτσι ώστε να μην το επιτύχει και εάν το πετύχουν οι Τούρκοι, να φροντίσουμε να μην φύγουν σώοι και αβλαβείς».

Από εκεί και έπειτα, ο καθηγητής επισημαίνει πως «εάν απλώς τους εμποδίσουμε να πλησιάσουν δεν θα έχουμε καταφέρει κάτι επί της ουσίας. Πρέπει να υπάρξει πίεση για να αποχωρήσουν όλες οι τουρκικές δυνάμεις από την περιοχή, ενώ οφείλουμε να πούμε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να υπάρχουν διερευνητικές επαφές. Ας μην γελιόμαστε, οποιαδήποτε διερευνητική επαφή είναι διαπραγμάτευση».

«Να στείλουμε και εμείς ωκεανογραφικό σκάφος!»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Φίλης επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στις κινήσεις του Oruc Reis στέλνοντας και αυτή ένα ωκεανογραφικό σκάφος μεταξύ Ίμβρου και Τενέδου προκειμένου να κάνει έρευνες στην περιοχή. «Με αυτόν τον τρόπο θα δούμε πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Τούρκοι; Πώς θα αντιδράσουν; Θα απειλήσουν να το βυθίσουν;».

Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα

Ο Γιώργος Φίλης σχολιάζοντας τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψιν την ολοένα και αυξανόμενη πίεση από την Τουρκία σημειώνει τα επόμενα βήματα:

Να χαράξουμε γραμμές βάσεως
Να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, στην ελάχιστη δυνατή γραμμή έτσι ώστε να αφήνεται περιθώριο για διαπραγμάτευση του βόρειου τμήματος με την Άγκυρα και στον νότο με την Αίγυπτο.
Να προχωρήσουμε άμεσα σε στρατιωτική συμμαχία με την Γαλλία. Να ζητήσουμε, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, να έρθει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και να θέσουμε τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους προκειμένου να διαφανεί πως η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ίδια την συμμαχία στο ΝΑΤΟ.
«Από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα»
Ο καθηγητής Γεωστρατηγικής μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει πως στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να αναμένουμε τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της, πολύ πιθανόν να προκαλέσουν διαλυτικές τάσεις στο μέλλον.

Από εκεί και έπειτα, ο κ. Φίλης επισημαίνει πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας με το Oruc Reis αυτή την στιγμή ευτελίζει την προσπάθεια της Γερμανίας να μεσολαβήσει. Δεν προσβάλει, όμως, μόνο την Γερμανία, αλλά και την ίδια την Άγκελα Μέρκελ ως μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής μας. Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος εγγυάται για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε νέο ‘Αττίλα’ στην Κύπρο με το άνοιγμα των Βαρωσίων και προκαλεί την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναλάβει δράση. Είναι κατανοητό πως η Τουρκία έχει οικονομικά συμφέροντα στην ΕΕ, ωστόσο, μεγαλύτερο είναι το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχει η ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να προωθεί τα οικονομικά της συμφέροντα, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες».

«Οι Τούρκοι θα φύγουν ηττημένοι» – Πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Θέμα χρόνου το θερμό επεισόδιο με τον διαταραγμένο Ερντογάν – Κρίσιμες ώρες

Ο Γιώργος Φίλης παραθέτει τέλος, συνοπτικά τους στόχους του Ταγίπ Ερντογάν, όπως αυτοί προκύπτουν από την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Θέλει να εξευτελίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα
Θέλει να ασκήσει ψυχολογική βία στο ελληνικό έθνος, σε μία προσπάθεια να το αναγκάσει να αποδεχθεί πως είναι δορυφόρος της Τουρκίας
Θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση με βάση την τουρκική ατζέντα και όχι το Διεθνές Δίκαιο.
Ωστόσο, καταλήγει ο καθηγητής Γιώργος Φίλης τονίζοντας πως όλα τα παραπάνω ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να τα πετύχει χωρίς στρατιωτική σύγκρουση, γιατί «γνωρίζει πολύ καλά πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τουρκικές δυνάμεις θα φύγουν ηττημένες από το πεδίο της μάχης. Εάν φύγουν…».

Τουρκία τώρα: Νέα πτώση της λίρας

Τουρκία : Ο σεισμός ισοπέδωσε κτίρια

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ : «Αυτή θα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας το 2020»

Τελευταία Επεξεργασία: