Πότε έρχεται το Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 – ΚΕΑ, Α21: Αιτήσεις στο idika.gr και opeka.gr

Πότε έρχεται το Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 – ΚΕΑ , Α21: Αιτήσεις στο idika.gr και opeka.gr – Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης νέα γενιάς που θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος.

Το νέο επίδομα θέρμανσης θα καλύπτει για φέτος, όχι μόνο την δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για φυσικό αέριο, υγραέριο και σε μικρούς οικισμούς, έως 2.500 κατοίκους, και τα ξύλα και τα προϊόντα ξύλων. Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δεν θα επιδοτείται αφού οι πολίτες που είναι οικονομικά ευάλωτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά τιμολόγια.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή η «καινοτομία» του νέου επιδόματος. Το επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο και καυσόξυλα θα δοθεί με βάση τα τιμολόγια, ενώ για το φυσικό αέριο θα δοθεί με βάση τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο μέχρι και τον επόμενο Απρίλιο. Προσοχή όμως! Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο αν το καύσιμο πληρώνεται με ηλεκτρονικό μέσο.

Ο πυρήνας της αλλαγής στο επίδομα θέρμανσης είναι ότι για πρώτη φορά δεν θα δοθεί με βάση τις «ζώνες» που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης της χώρας με βάση μελέτη που έχει εκπονήσει η ΕΜΥ και η οποία έχει καταγράψει τις ανάγκες θέρμανσης σε 6000 περιοχές της χώρας.

Επίσης, το νέο επίδομα θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα είναι πολύ υψηλότερο φτάνοντας τα 600- 700 ευρώ σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες θέρμανσης.

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα ρυθμίζει τα κλιμάκια της επιδότησης σε όλη την χώρα ώστε ο κάθε δικαιούχος να μπορεί να υπολογίσει το σύνολο του επιδόματος και να αποφασίσει ποια ποσότητα καυσίμου θα προμηθευτεί. Γεγονός είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το επίδομα θα δίνεται σε αυτούς οι οποίοι έχουν αγοράσει καύσιμο αξίας τουλάχιστον διπλάσιας αξίας από το επίδομα. Συνεπώς, αν κάποιος έχει επίδομα 200 ευρώ θα πρέπει να αγοράσει καύσιμο με αξία τουλάχιστον 400 ευρώ για να πιστωθεί στο λογαριασμό του.

Όπως και πέρυσι το σύνολο του επιδόματος θέρμανσης θα πιστωθεί σε μια δόση μέσα στο μήνα μετά από αίτηση του δικαιούχου στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα ανοίξει μετά την ΚΥΑ για το νέο επίδομα. Στην συνέχεια, την επόμενη χρονιά η ΑΑΔΕ θα επαληθεύσει αν τα στοιχεία για τις ποσότητες και το συνολικό τίμημα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πότε έρχεται το Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 – ΚΕΑ , Α21: Αιτήσεις στο idika.gr και opeka.gr  – Τα κριτήρια χορήγησης

Τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης είναι αυτά που θα μείνουν ίδια με το χειμώνα 2019 -2020 . Συνεπώς το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Πάντως για φέτος η αγορά πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο πωλείται σήμερα στα 80-85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή όσο και τον περασμένο Απρίλιο. Επίσης με την παράταση που είχε δοθεί για το επίδομα το 2019.

Όσο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τιμής θα έχουν όφελος οι περιοχές με μεγάλες ανάγκες θέρμανσης καθώς θα παίρνουν περισσότερα λίτρα με λιγότερα χρήματα.

Πότε έρχεται το Επίδομα θέρμανσης 2020-2021 – ΚΕΑ , Α21: Αιτήσεις στο idika.gr και opeka.gr – Άνοιξε η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21», προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις ή τυχόν τροποποιήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η πλατφόρμα είχε προσωρινά κλείσει στις 11 Νοεμβρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει, πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πότε θα καταβληθεί η 6η Δόση

Το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει, σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνο όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι δόσεις θα καταβληθούν ως εξής:

  • Έκτη- και τελευταία δόση του Επιδόματος Παιδιού Νοέμβριου – Δεκεμβρίου την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 (με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2020).

Τα ποσά

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση στα 70 ευρώ/ 42 ευρώ/ 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου) και στα 140 ευρώ/ 84 ευρώ /56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί σε μηνιαία βάση.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Πώς θα μάθετε αν είστε δικαιούχος

Σύμφωνα με το idika.gr/epidomapaidiou/, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού- (εφόσον ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα εκ νέου μετά την καταβολή της 5ης δόσης).

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21
Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2020 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2019).

Βήμα 2 – Είσοδος
Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση
Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης
Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας
Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά
Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή
Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο Έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης.

TAXISNET – gsis.gr: Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2021 – 120 δόσεις ρύθμιση, επίδομα θέρμανσης

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2021 – taxisnet – gsis.gr : Εκτύπωση για ειδοποιητήρια – 120 δόσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, 400 ευρώ ΟΑΕΔ, 800 ευρώ πληρωμή για την αποζημίωση: Τα τελευταία νέα

Τελευταία τροποποίηση στις 01/12/2020 18:32