S-400 στην Τουρκία: Τι κρύβεται από πίσω – Η Αγκυρα ελπίζει στον Μπάιντεν !

S-400 στην : Τι κρύβεται από πίσω – Η Αγκυρα ελπίζει στον Μπάιντεν -Η Τουρκία δεν αναμένει πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενταθούν, όταν αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και δεν περιμένει κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, στην οποία έχει προβεί, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί εξαιτίας θεμάτων που κυμαίνονται από την πολιτική έναντι της Συρίας έως την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν έναν ιερωμένο τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

S-400 στην Τουρκία: Τι κρύβεται από πίσω – Η Αγκυρα ελπίζει στον Μπάιντεν -Η αγορά των S-400 και οι αντιδράσεις

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική, καθώς και αναφορικά με τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

S-400
Η αγορά πέρυσι από την Άγκυρα των S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, δημιούργησε την προοπτική να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αν το Κογκρέσο, στο πλαίσιο της έγκρισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες, ζητήσει από τον πρόεδρο να τιμωρήσει την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του με το Ρόιτερς, ο αντιπρόεδρος του κόμματος AK Νουμάν Κουρτουλμούς υποβάθμισε αυτή την προοπτική.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανότατα θα δει πολύ προσεκτικά την ισορροπία στη Μέση Ανατολή για τα αμερικανικά συμφέροντα και δεν θα θελήσει να συνεχίσει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Κουρτουλμούς. «… Πιστεύω ότι θα κάνουν θετικά βήματα στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Δεν προμηθευτήκαμε τους S-400 για να τους κρύψουμε»

Ο Κουρτουλμούς επανέλαβε πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην πίεση να επιστρέψει τα ρωσικά συστήματα ή να τα αφήσει αχρησιμοποίητα. «Λυπάμαι, αλλά δεν τα προμηθευτήκαμε για να τα κρύψουμε. Τα αποκτήσαμε για να καλύψουμε ανάγκες της ασφάλειας της Τουρκίας», δήλωσε.

S-400-S-400 στην Τουρκία: Τι κρύβεται από πίσω – Η Αγκυρα ελπίζει  στον Μπάιντεν

Ενώ ο Ερντογάν έχει υποβαθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις από τέτοιες κυρώσεις, έχει επίσης υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να χαλαρώσουν τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εξετάσει επίσης τον ερχόμενο μήνα την πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο Κουρτουλμούς δήλωσε πως η κυβέρνηση ενεργεί μόνο για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Ενεργούμε σκεπτόμενοι ποιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε, ποια βήματα εκδημοκρατισμού θα ωφελούσαν τον λαό μας, και κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο, όχι σκεπτόμενοι ποιές πράξεις ή λόγια θα τον ευχαριστούσαν», δήλωσε.

Δένδιας στο Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν στην Τουρκία τα όριά της

Η Ελλάδα κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους της να θέσουν σαφή όρια ως προς το ποιες ενέργειες θα ανεχθούν από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Bloomberg News την Τετάρτη.

Η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές ότι το μπλοκ συμφωνεί ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές. Η ΕΕ θα χρειαστεί νέα μέτρα για να κάμψει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας, είπε ο κ. Δένδιας.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλότερες από ό,τι συνήθως το καλοκαίρι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αμφισβητούμενα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από τη μονομερή εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες, καθιστώντας ακόμη πιο προβληματική οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Οι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση» για το αν θα εγκρίνουν περισσότερες κυρώσεις, είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Πέμπτη τους ηγέτες της ΕΕ «να αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», σηματοδοτώντας τη σκληρότερη διάθεση στην Ευρώπη για την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

«Η Ευρώπη πρέπει να υποδείξει τα όρια αυτής της συμπεριφοράς», καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η ΕΕ, δήλωσε ο Δένδιας στη συνέντευξη. Εάν δεν αναληφθεί δράση, άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι μπορούν να ενεργούν ασύδοτα και «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την τρέχουσα συμπεριφορά της χωρίς κανένα περιορισμό», είπε.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ιδού οι αποδείξεις – Έτσι η Ελλάδα θα ισοπεδώσει την Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσεγγίζει την Τουρκία -Όνειρο θερινής νυχτός η Ελλάδα!

Τελευταία τροποποίηση στις 26/11/2020 20:11