Στις 15/1 τα αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ – ΟΑΕΔ επιδόματα – ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις 15/1 τα Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ – ΟΑΕΔ επιδόματα – ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

NEWS: Στις 15 Ιανουαρίου, στην πιλοτική δίκη του , θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα ύψους 2,5 δισ. ευρώ των παλαιών

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Τα αναδρομικά ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ. Μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις

Οι οργανώσεις συνταξιούχων μετά την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί διεκδικούν επιστροφές μειώσεων (11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016), την εφάπαξ καταβολή του δώρου 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης, αλλά και για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των και , καθώς και τα δώρα.

Στη δίκη – σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα (πριν από τον Μάιο του 2016) και να δοθεί η τελική λύση. Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές.

Το επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των ν και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι – μάλιστα, με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

«Το αργότερο μέσα σε ένα 4μηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί», εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, μιλώντας στα Νέα. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του θα είναι πιλότος καταρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου πρέπει να έχουν προσφύγει δικαστικά. Το αν θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους μια ενδεχόμενη δικαστική κρίση υπέρ της επιστροφής κι άλλων είναι πολιτική απόφαση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται το ΣτΕ να θέσει φραγμό στις επιστροφές, δικαιώνοντας εν τέλει μόνο όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι έως τον Απρίλιο – σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του – θα γίνουν οι παρακάτω τρεις πληρωμές αυξήσεων και

– Ερχονται το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήσεις (πιθανότατα με τις συντάξεις Μαρτίου) για τις νέες κύριες συντάξεις με ασφάλιση πάνω από 30 χρόνια (ή 9.000 ΗΑ). Ειδικότερα, αυξήσεις συντάξεων έως και 11,8% (που φτάνουν ως και τα 252 ευρώ τον μήνα) θα έχουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται το νέο έτος (καθώς και οι συνταξιούχοι με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019) με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός Νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια. Τα για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων «τρέχουν» από τον Οκτώβριο του 2019 και θα δοθούν σε άλλο χρόνο, πιθανόν τον Απρίλιο.

-Το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήσεις και δικαιούνται (και περιμένουν) και οι που εργάζονται, αφού άλλαξε το καθεστώς με τον νόμο Βρούτση. Πρόκειται για το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30%, αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Εδώ οι αυξήσεις θα είναι 75% και αναδρομικά, που θα αφορούν τις και μετά.

-Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή στους κληρονόμους δικαιούχους των , ενώ στο τέλος του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου θα γίνει και δεύτερη πληρωμή. Και οι δύο θα αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν κάνει νωρίς την αίτηση και έχουν υποβάλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στις 15/1 τα αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ – ΟΑΕΔ επιδόματα – ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι θα πάρουν επίδομα 2.520 ευρώ – Αιτήσεις

50 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε σε τεχνικά επαγγέλματα μεταποίησης βιομηχανίας, κατασκευών, υγείας και πρόνοιας, τουρισμού και επισιτισμού, ηλικίας 30 έως 49 ετών.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του oaed.gr, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι και να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης.

Να έχουν γεννηθεί από 1/10/1971 μέχρι και 31/12/1990. Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της παρέμβασης, δηλ. κατά την Α΄συνεδρία συμβουλευτικής, ο ωφελούμενος θα πρέπει να είναι πάνω από 30 ετών και κάτω των 50 ετών.
Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το απολυτήριο υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος ή ανώτερος τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας (200 ώρες Χ 5ευρώ/ώρα = 1.000 ευρώ) και επίδομα πρακτικής άσκησης (380 ώρες Χ 4ευρώ/ώρα = 1.520 ευρώ), δηλαδή η συνολική αξία φτάνει τα 2.520 ευρώ.

Στις 15/1 τα αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ – ΟΑΕΔ επιδόματα – ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή στους αγρότες

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές 4,5 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 29/12 – 30/12 πληρώθηκαν 161 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του ΕΔΩ

800 ευρώ επίδομα, Επιστρεπτέα προκαταβολή, ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές: Όλα τα νέα

Ειδοποιητήρια και εκτύπωση για εισφορές στο efka.gov.Gr – Πληρωμή τελών κυκλοφορίας

534 και 800 ευρώ επίδομα – Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τι έρχεται

Τελευταία τροποποίηση στις 07/01/2021 19:04