Συντάξεις 2021: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Συντάξεις και εισφορές 2021: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Πώς διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή της μείωσης των εισφορών, το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και τη νέα φορολογική κλίμακα

NEWSΑνεπαίσθητες αυξήσεις έως 10 ευρώ για την πλειονότητα των μισθωτών. Αυξήσεις και αναδρομικά για λίγους συνταξιούχους, αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα βάσει των προτάσεων Πισσαρίδη. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η επανεξέταση του κατώτατου μισθού. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κερδισμένοι σε μειώσεις φόρων.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Πέντε μεγάλες αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και εργασιακά φέρνει η νέα χρονιά, με το παζλ των ανατροπών να διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου. Το μέτρο φέρνει αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες θα φανούν στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του Ιανουαρίου και οι οποίες ξεκινούν από τα 8 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φθάνουν τα 350 ευρώ για μηνιαίες αποδοχές 6.500 ευρώ (για τους ελάχιστους, βέβαια, που μπορεί να παίρνουν τέτοια ποσά).

Το ψαλίδισμα των εισφορών για τους εργοδότες σημαίνει μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και 35 ευρώ για μισθό 2.000 ευρώ. Οφέλη από τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και όσοι εισπράττουν ενοίκια.

Ομως οι πλέον κερδισμένοι όλων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς εκτός από την εισφορά θα έχουν σημαντική ελάφρυνση λόγω και της νέας φορολογικής κλίμακας στα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 και θα δηλώσουν φέτος στην εφορία.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που πέρυσι είχε εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή μηνιαία έσοδα 834 ευρώ, θα πληρώσει φέτος 1.300 ευρώ λιγότερο φόρο. Για εισόδημα 21.000 ευρώ η μείωση φθάνει τα 1.536 ευρώ και για εισόδημα 50.000 ευρώ ο λογαριασμός της Εφορίας «ξεφουσκώνει» κατά 3.676 ευρώ.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό με την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου ή Απριλίου θα καταβληθούν σε 190.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης οι αυξήσεις στις συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019 οπότε εφαρμόσθηκε ο νέος ασφαλιστικός νόμος με αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης.

Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 11 έως 224 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης για πάνω από τα 30 έτη και το ύψος της σύνταξης, ενώ τα ποσά των αναδρομικών φθάνουν έως τα 4.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Πάντως, οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν θα δουν καμία αύξηση στην τσέπη τους καθώς τα επιπλέον ποσά θα μειώσουν λογιστικά και σε βάθος πενταετίας την προσωπική διαφορά. Αναδρομικά από το Μάρτιο του 2020 και αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν και οι συνταξιούχων που εργάζονται λόγω της μείωσης του πέναλτι στο 30% από 60% καθώς και όσοι λαμβάνουν χαμηλές προσωρινές συντάξεις εξ αιτίας της αύξησης του ποσοστού τους επί του μισθού.

Στο μεταξύ στις 15 Ιανουαρίου 2021 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνεται η «τύχη» των κομμένων αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα όλων των συνταξιούχων οι οποίοι διεκδικούν κατά μέσο 3.000 ευρώ. Μάλιστα, με πρόσφατη απόφαση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιβεβαίωσε την άποψη που πολλοί δικηγόροι έχουν εκφράσει ότι δηλαδή οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 δεν περιορίζονται μόνο στις κύριες συνάξεις, αλλά αφορούν και τα Δώρα και τις περικοπές επικουρικών συντάξεων της αντίστοιχης περιόδου.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ: Το 2021 εκτιμάται ότι φουντώσει το κύμα φυγής στη σύνταξη ενόψει των δυσμενών αλλαγών από 1-1-2022, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται ήδη αύξηση στις συνταξιοδοτήσεις της τάξης του 30%. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία από το 2021 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010, ενώ από 1-1-2022 θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Πόρισμα για αλλαγές στις παροχές σε χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων (επίδομα ασθένειας, εργατικού ατυχήματος και μητρότητας, έξοδα κηδείας, παροχές κατασκηνώσεων) αναμένεται να παραδώσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 η ειδική ομάδα του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται ότι η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα, εκτός του επιδόματος ανεργίας, αναπηρίας, και ενός στεγαστικού επιδόματος που θα καταβάλλεται σε αδύναμους οφειλέτες.

Σύμφωνα, με την έκθεση το ενοποιημένο επίδομα θα πρέπει να δίνεται σε άτομα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ακόμη και εάν εργάζονται, και να είναι σχεδιασμένο ώστε να ενισχύει τα κίνητρα για την εργασία. Με την επέκταση των μέτρων στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Τον προσεχή Αύγουστο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό, μετά και την τελευταία μετάθεσή της με νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Η ίδια διαδικασία ορίζει πως ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ.

Συντάξεις 2021: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Δείτε αναλυτικά τα ποσά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους αγροτικών προγραμμάτων και η νέα πληρωμή αφορά πάνω από 161 παραγωγούς – αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων με την νέα πληρωμή.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 29/12/2020 έως 30/12/2020 και αφορά 161 δικαιούχους.

Το σύνολο των δικαιούχων που πληρώθηκαν ανέρχονται σε 161 και το συνολικό ποσό που κατεβλήθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχεται σε 4.572.365,90 ευρώ.

Τα ποσά εδώ

Αγροτικό δελτίο 5/1/2021: ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές για ενισχύσεις – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

Πίνακες: Τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΦΚΑ εισφορές – ΟΠΕΚΕΠΕ

Τελευταία Επεξεργασία: