Συντάξεις ΝΕΑ: Η κρισιμότερη απόφαση – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κρισιμότερη απόφαση – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ (ika.gr), ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ (oaee.gr, ΝΑΤ (nat.gr) – ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

NEWS: Τρία πακέτα περιμένουν οι ενώ αυτή την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει η πιλοτική δίκη του , στην οποία θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016).

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Τα τρία πακέτα απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση όσον αφορά τους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, τους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς και τους κληρονόμους. Οσον αφορά την επικείμενη πιλοτική δίκη του , τα διεκδικούμενα ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ. Μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις . Οι συνταξιουχικές οργανώσεις μετά την αίτηση ακύρωσης διεκδικούν:

– Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

Εφάπαξ καταβολή του δώρου και των δώρων

– Για όσους πληρώθηκαν τα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Στη δίκη – σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα και να δοθεί η τελική λύση. Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016), για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και στις

Οπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του θα είναι πιλότος καταρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου πρέπει να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου και αφού προηγηθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, σχεδιάζει ο να καταβάλει – σε διαφορετικό χρόνο – τις αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Σύμφωνα με τα Νέα, η μεγάλη καθυστέρηση αποδίδεται στην υπολειτουργία του ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας και το νέο πλάνο προβλέπει να καταβληθούν οι αυξήσεις τον Μάρτιο, και τον Απρίλιο – εκτός απροόπτου – να δοθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων, που θα είναι για 17 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2019).

Ο επανυπολογισμός χωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες:

1. Στους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον δηλαδή μέχρι τις 12/5/2016.

2. Στους νεότερους, που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του δηλαδή από 13/5/2016 ως 30/9/2019.

Οι αυξήσεις θα καταβληθούν ως εξής:

– Χωρίς θα λάβουν την αύξηση όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), δηλαδή με αίτηση από 1/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό, αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

– Οι θα έχουν αύξηση αν ξεπεραστεί η με την αύξηση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά (50, 100 ευρώ) μπορούν να τη μηδενίσουν και να λάβουν αύξηση. Οσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, η αύξηση που θα πάρουν θα ενσωματωθεί στη σύνταξη και θα μειώσει ισόποσα την προσωπική διαφορά. Πάντως επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις για τους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Παράλληλα, σε δύο δόσεις θα καταβληθούν τα στους κληρονόμους των συνταξιούχων, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το για τις περικοπές του 2015-2016. Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους. Στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να καταβληθούν σε όσους καταθέσουν τα δικαιολογητικά έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τέλος, αυξήσεις και που έχουν και απασχόληση, καθώς η σχετική διάταξη για τους «εργαζόμενους συνταξιούχους» δίνει αύξηση στο 70% αντί του 40% της σύνταξης. Η σχετική διάταξη καθυστέρησε σημαντικά να εφαρμοστεί και θα ισχύσει πλέον έως τον Απρίλιο, με αναδρομικά αυξήσεων από 28/2/2020.

Συντάξεις ΝΕΑ: Η κρισιμότερη απόφαση – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των και Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, από τις 22 Ιανουαρίου 2021 έως τις 28 του ίδιου μήνα οι δικαιούχοι θα λάβουν τις κύριες και επικουρικές .

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία.

Oι ημερομηνίες καταβολής

Το (ika.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021:

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Ο (oaee.gr θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ο (oga.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Το θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Το  (nat.gr) και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ο θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Το (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τα  (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τοθα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Το θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Συντάξεις ΝΕΑ: Η κρισιμότερη απόφαση – Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές 7 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 31/12 – 07/01 πληρώθηκαν 232 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του  ΕΔΩ

 

800 ευρώ επίδομα, Επιστρεπτέα προκαταβολή, ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές: Όλα τα νέα

Ειδοποιητήρια και εκτύπωση για εισφορές στο efka.gov.Gr – Πληρωμή τελών κυκλοφορίας

534 και 800 ευρώ επίδομα – Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τι έρχεται