Τα νέα των αγροτών 23/12/2020: ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές για ενιαία βασική ενίσχυση – Ενίσχυση για ελαιόλαδο -Εξισωτικη

Τα νέα των αγροτών 23/12/2020: ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές για ενιαία βασική ενίσχυση – Ενίσχυση για ελαιόλαδο και  – Νέες πληρωμές σήμερα και αύριο για εξισωτική, μένει η αναστάτωση –Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην καταβολή ενισχύσεων των μέτρων για τον κορονοϊό, ύψους 33,5 εκατ ευρώ και της εξισωτικής αποζημιωσης

NEWS – Νέες πληρωμές ξεκινάει σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αύριο, αν και ακόμη επικρατεί αναστάτωση για όσα πλήρωσε τις προηγούμενες μέρες με τις ενισχύσεις.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η 2η και τελική πληρωμή της κρατικής ενίσχυσης για τους Παραγωγούς – Πωλητές στις λαϊκές αγορές.

Αναφορικά με την Εξισωματική Αποζημίωση, αυτή αναμένεται να καταβληθεί αύριο, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία πληρωμής των «κορονοενισχύσεων» στα 6 προϊόντα είναι σε εξέλιξη:

– 11,9 εκατ για Επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών
– 11,5 εκατ για την Ανοιξιάτικη Πατάτα
– 5,5 εκατ για τη Θερμοκηπιακή Τομάτα Κρήτης
– 3 εκατ για το πρώιμο Καρπούζι χαμηλής κάλυψης
– 1,3 εκατ για τα θερμοκηπιακά αγγούρια Κρήτης
– 355.000 για θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης για το ελαιόλαδο (126 εκατ), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με την Εξισωματική Αποζημίωση 2020, με το ποσό να κυμαίνεται στα 247 εκατ. ευρώ.

 

Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν σήμερα Τετάρτη 23/12.

Σε ότι αφορά την εξισωτική ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που έφερε ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ.

Αιτία η μειωμένη κατά 15% βασική ενίσχυση των αγροτών για το 2020 που καταβλήθηκε την Παρασκευή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Φώφη Γεννηματά, κάνουν λόγο για περικοπή των επιδοτήσεων από τους πραγματικούς αγρότες, ώστε να ενισχυθούν «άλλοι δικαιούχοι».

Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αγρότες συνεχίζουν να αναζητούν τι έχει συμβεί, προσπαθώντας να βρουν τι φταίει και τα λεφτά στους λογαριασμούς τους είναι λιγότερα.

Αυτό που τώρα σίγουρα λείπει από τους λογαριασμούς των παραγωγών είναι ένα ποσοστό τουλάχιστον 5% από το λεγόμενο πρασίνισμα, αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ .

Οι 650.000 αγρότες που είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται κατά το δοκούν και σίγουρα με λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνται,.

Ενδεικτική της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και αναφέρει:

«Ναι, αλλά λείπουν άλλα τόσα

Δυστυχώς, …η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δικαιώθηκε και αυτή τη φορά. Απόλυτα. Όπως, μάλιστα, αποδείχθηκε με τα όσα συνέβησαν με τις σε δόσεις πληρωμές, το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Όσο και το θράσος εκείνων που το δημιούργησαν, ανακαλύπτοντας κτηνοτρόφους του Κολωνακίου στο Γράμμο και φροντίζοντας να μεθοδεύσουν έτσι τα του Εθνικού Αποθέματος, ώστε οι δήθεν αγρότες να απολαμβάνουν γερές επιδοτήσεις και οι πραγματικοί, σήμερα, να διαμαρτύρονται …δικαιολογημένα.

Πράγματι σήμερα έγινε η συμπληρωματική πληρωμή. Με τη διαφορά, ότι δεν καλύπτει το σύνολο των ποσών που δεν μπήκαν την περασμένη Παρασκευή. Στην πραγματικότητα, λείπουν σχεδόν άλλα τόσα…!

Η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών θα πρέπει, ύστερα απ’ τα όσα εξόχως αποκαλυπτικά συνέβησαν, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι και να καθαρίσουν το απόστημα.

Δεν έχουν θέση στον χώρο οι αεριτζήδες, δεν έχουν θέση στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ανίκανοι σεφ της διασπάθισης των χρημάτων των παραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι για όλα αυτά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχε μιλήσει δημόσια, θεσμικά και χωρίς περιστροφές. Είχε καταγγείλει το κύκλωμα των βοσκοτόπων, είχε καταδείξει λεπτομερώς τις μεθόδους του, είχε προειδοποιήσει.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι τα όποια χρήματα τελικά παρακρατηθούν απ’ τους αγρότες υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, θα πρέπει να δοθούν με διαφάνεια και με πλήρη δημοσιοποίηση του συνόλου των στοιχείων και όχι με γενικόλογες αναφορές.

Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες και τις γενναίες εκείνες ενέργειες, που δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.».

Αίτηση για επίδομα θέρμανσης στο aade.gr/polites/epidomata/epidoma-petrelaioy-thermansis, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το απόλυτο μπάχαλο – Σήμερα και αν… η βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα, ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

Δώρο Χριστουγέννων 2020, Εκκρεμείς συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Τελευταία Επεξεργασία: