Θρασύτατος Ερντογάν: Θέλει Κρήτη και Ρόδο – Τον περιμένουν να τον «τελειώσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις (video)

Θρασύτατος Ερντογάν: Θέλει Κρήτη και Ρόδο – Τον περιμένουν να τον «τελειώσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις – Ελληνική αντίδραση και επεισόδιο επιδιώκει η Άγκυρα, που μετά το Καστελόριζο «στοχοποιεί» το Ελληνο-Αιγυπτιακό μνημόνιο

– Στο «στόχαστρο» του Ερντογάν έχουν μπει πλέον η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη.

Σε πλήρη επιβεβαίωση των διεθνών αναλυτών για τα όσα προειδοποιούσαν πως θα συμβούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο, προβαίνει η Τουρκία η οποία προαναγγέλλει έρευνες εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μέχρι σχεδόν και το τέλος του χρόνου.

Όλες οι ειδήσεις από το newsellada.gr

Παρά την διπλωματική πίεση που επιχειρεί -και πετυχαίνει- η Ελλάδα στην Τουρκία, στην Αθήνα γνώριζαν πολύ καλά πως όσο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εσωστρέφεια λόγω των αμερικανικών εκλογών, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το όποιο «κενό» για να επιβάλλει καταστάσεις και να μας φέρει προ τετελεσμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι διαμήνυσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης.

Ο Οκτάι στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας υπογράμμισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Θρασύτατος Ερντογάν: Θέλει Κρήτη και Ρόδο- Τον περιμένουν να τον «τελειώσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις – Έδωσαν την απάντηση τα ελληνικά υποβρύχια

Το πρωί της Τρίτης ο Ελληνικός και ο Τουρκικός στόλος βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής νότια του Καστελόριζου τη στιγμή που το Oruc Reis έπλεε κοντά από το ακριτικό σύμπλεγμα μέσα σε κλοιό προστασίας από τα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή του δόρατος τα πλοία του Στόλου αλλά και δυνάμεις πάνω από Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής.

Και δεν ήταν μόνο οι φρεγάτες και οι πυραυλάκατοι που έστησαν ένα πλωτό «τείχος» μπροστά από τα νησιά μας. Ήταν τα Ελληνικά υποβρύχια που είχαν στοχοποιήσει ήδη τα Τουρκικά πλοία, την ώρα που τα δικά τους υποβρύχια ζούσαν και πάλι εφιαλτικές στιγμές αφού τα «βομβάρδιζαν» τα Ελληνικά σόναρ πλοίων και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Αλλά και δυνάμεις ανορθόδοξου πολέμου πάνω σε πλωτά γύρω από τα Ελληνικά νησιά.

Σε συνεχείς συσκέψεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των επιτελείων εκτιμούν την κατάσταση και αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα σχέδια αντίδρασης. Ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός έχει ζητήσει η εγρήγορση να ενταθεί παρά το γεγονός ότι η Αθήνα παίζει δυνατά το χαρτί της διπλωματίας. Ο απρόβλεπτος Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού αφού κανένας δεν μπορεί πλέον να προβλέψει την επόμενη κίνηση της Άγκυρας με ξεκάθαρη πλέον τη διάθεση να επιδιώξει με κάθε τρόπο Ελληνική αντίδραση.

Θρασύτατος Ερντογάν: Θέλει Κρήτη και Ρόδο- Τον περιμένουν να τον «τελειώσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις – Έρευνες δίπλα από τη Ρόδο

Προς επίρρωσιν των όσων είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος ο υδρογραφικός σταθμό της Αττάλειας, εξέδωσε νέα NAVTEX με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου και επεκτείνει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά στο Καστελλόριζο.

Άλλωστε, όπως διαφαίνεται πλέον, στόχος των γειτόνων είναι να «σκανάρουν» όλοκληρη την περιοχή και γι’ αυτό απαιτείται χρόνος. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου οι -δισδιάστατες- έρευνες (2D) στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έως τέλος Νοεμβρίου για την ολοκλήρωσή τους. Έτσι, πλέον το Oruc Reis βάζει ρότα για την περιοχή βορειοδυτικά του Καστελορίζου, κοντά στην Ρόδο σε απόσταση έως 12 ναυτικών μιλίων.

Η περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία με NAVTEX ανατολικά τη Ρόδου

Θρασύτατος Ερντογάν: Θέλει Κρήτη και Ρόδο- Τον περιμένουν να τον «τελειώσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις – Απειλές για γεωτρύπανο

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε πλήρη συνεννόηση παρακολουθούν τις εξελίξεις, επιτηρούν την περιοχή με την επιβλητική παρουσία του στόλου, ωστόσο βρίσκονται επί ποδός μπροστά στο ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει το γεωτρύπανο Yavuz.

Όπως υπολογίζεται οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στο σημείο όπου ενώνονται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και εκτιμάται πως εάν βγει γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς αυτήν την περιοχή.

Οι τουρκικές NAVTEX που στοχεύουν όλο και βορειότεραΕφημερίδα Καθημερινή

Θρασύτατος Ερντογάν: Θέλει Κρήτη και Ρόδο- Τον περιμένουν να τον «τελειώσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις – Νότια της Κρήτης

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποτελεί η απειλή για έρευνες νοτίως της Κρήτης. Παρατηρώντας την μέχρι τώρα πορεία του Oruc Reis αλλά και των εξαγγελιών της Άγκυρας, διαφαίνεται πως η Τουρκία δεν έχει αμφισβητήσει επί του πεδίου την ισχύ της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Οι εξαγγελίες του Οκτάι που παρατέθηκαν παραπάνω έρχονται σε ένα σημείο στο οποίο η Τουρκία θέλει να προσδώσει ισχύ στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, επενδύοντας στην κλιμάκωση της έντασης νοτίως της Κρήτης επιβάλλοντας τετελεσμένα.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Newsbomb.gr εκτιμούν πως το Oruc Reis δεν θα προσβάλει την οριοθετημένη με την αίγυπτο ελληνική ΑΟΖ, ωστόσο όπως σημειώνουν, οποιαδήποτε ενέργεια νοτίως της Κρήτης αλλάζει πλήρως τα δεδομένα. «Για όλες τις πλευρές», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο χάρτης της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες, μετά και τη λήξη της τρέχουσας NAVTEX ανατολικά της Ρόδου, είναι πιθανόν ο τουρκικός στολίσκος που συνοδεύει το Oruc Reis να πάρει νοτιοδυτική πορεία, εκτιμάται πως θα κατευθυνθούν νότια της Ρόδου και της Καρπάθου προκειμένου να φτάσει στην περιοχή που υποτίθεται βρίσκεται εντός της κυριαρχίας της Λιβύης.

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της Άγκυρας δείχνει διστακτικότητα να περάσει το όριο του 28ου μεσημβρινού. Εάν το κάνει, ωστόσο, γνωρίζει πως και για την Αθήνα τα δεδομένα αλλάζουν, ειδικά μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και φυσικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και σε άλλες περιοχές (με σαφή υπόνοια την περιοχή νοτίως της Κρήτης).

Ελλάδα vs Τουρκία: ΠΝ και ΟΥΚάδες «πνίγουν» τον τουρκικό στόλο – «Κυνήγι» υποβρυχίων στο Αιγαίο (video)

Καστελόριζο ΤΩΡΑ LIVE : Πλησιάζει ξανά το Oruc Reis – Το… περιμένουν ελληνικές φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Ανατριχιαστική προφητεία του Γέροντα Ιωσήφ «Η Τουρκία θα προκαλέσει την Ελλάδα σε στιγμή αδυναμίας»